Implicarea Uniunii Europene (UE) în războiul din Ucraina are consecințe dure pentru cetățenii din blocul comunitar. Adevăratele efecte negative s-ar putea simți puternic din această iarnă, iar criza s-ar putea derula de-a lungul a zece ani, a avertizat premierul Belgiei.
De la declanșarea războiului din Ucraina, UE a ales să se implice împotriva Rusiei, prin impunerea de sancțiuni economice, la impulsurile lui Volodimir Zelenski și ale președintelui SUA, Joe Biden. De asemenea, aliații NATO continuă să trimită arme și echipamente defensive ucrainenilor.
Consecințele ar putea fi devastatoare pentru Europa mult timp de-acum încolo, a transmis premierul belgian Alexander de Croo, luni, 22 august. Motivele, prețurile ridicate la energie, respectiv incertitudinea legată de securitatea aprovizionării energetice.
De la cinci până la zece „ierni dificile” se anunță pentru Europa, a punctat Alexander de Croo, potrivit presei internaționale.
„Următoarele cinci până la zece ierni vor fi dificile. Evoluția situației este foarte grea în toată Europa. Unele sectoare se vor confrunta cu dificultăți grave din cauza acestor prețuri mari de energie”, a declarat oficialul de la Bruxelles.
În opinia premierului belgian, europenii trebuie să fie pregătiți „pentru ceea ce este mai rău”.
„Lunile următoare vor fi dificile, iernile următoare vor fi dificile. Trebuie să trecem prin asta, să sperăm la ce este mai bine pregătindu-ne pentru ce este mai rău.
Şi chiar dacă în final situaţia va fi mai bună decât am prevăzut, tot va fi bine să ne fi pregătit„, a mai atenționat premierul.