„Comisia a adresat un avertisment Ungariei și României cu privire la existența unei deviații semnificative de la traiectoria de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) din 2017. Comisia propune Consiliului UE să adopte o recomandare pentru Ungaria de a lua măsuri adecvate în 2018 în vederea corectării acestei devieri semnificative”, se arată într-un comunicat al CE.
În cazul României, care face deja obiectul unei proceduri de abatere semnificativă, Comisia recomandă Consiliului să adopte o decizie cu privire la măsurile ineficiente şi o recomandare pentru adoptarea de măsuri în 2018 şi 2019 pentru a corecta abaterea semnificativă.
„Pentru România, care este deja supusă unei proceduri de deviere semnificativă, Comisia recomandă Consiliului UE să emită o decizie privind faptul că nu a luat măsuri eficiente și o recomandare de a lua măsuri în 2018 și 2019 pentru a corecta abaterea semnificativă”, se mai arată în comunicat.
Comisarul european pentru Finanțe, Pierre Moscovici, a anunțat miercuri că Franța a ieșit din procedura de deficit bugetar excesiv, un semn că economia UE se redresează după criza economică. În acest context, el a cerut României și Ungariei măsuri pentru corectarea abaterilor de la MTO.
„A fost nevoie de ani întregi de politici fiscale responsabile pentru a aduce țările UE în acest punct și trebuie să ne asigurăm că responsabilitatea rămâne numele jocului în viitor, de aceea adresăm un mesaj puternic Ungariei și României că ar trebui să ia măsuri pentru anul acesta și, în continuare, să corecteze o abatere semnificativă de la obiectivele lor fiscale. Prevenirea este mai bună decât vindecarea și timpul pentru a preveni problemele grave emergente este acum, când economia este puternică”, a spus Pierre Moscovici.
Pe baza prognozelor de primăvară ale Comisiei şi a datelor pe 2017 validate de Eurostat, atât în România cât şi în Ungaria abaterea de la traiectoria de ajustare structurală în 2017 a fost mai mare decât pragul de 0,5% din PIB.
În data de 16 iunie 2017, Consiliul a decis că o abatere semnificativă de la MTO a avut loc în România în anul 2016. Ulterior, pe 5 decembrie 2017, Consiliul a decis că România nu a luat măsuri efective ca răspuns la recomandările privind 2017. În anul 2017 balanţa structurală s-a deteriorat până la 3,3% din PIB de la 2,1% din PIB în 2016, ceea ce arată o abatere semnificativă de la ajustarea structurală recomandată. O evaluare generală a dus la concluzia că abaterea observată este una semnificativă.
Comisia Europeană a prezentat miercuri recomandările specifice fiecărei ţări pentru 2018, în care defineşte orientările de politică economică pentru fiecare stat membru în parte pentru următoarele 12-18 luni.