Grupul a dezactivat imediat, respectiv înainte ca acestea să devină active, 1,2 miliarde de conturi în ultimul trimestru al lui 2018 şi 2,2 miliarde în primele trei luni ale lui 2019, „o creştere cauzată de atacuri automatizate ale unor actori răuvoitori încercând să creeze mari volume de conturi în acelaşi timp”, a explicat compania americană.
În acest caz, Facebook afirmă că suprimă conturile respective imediat, ele nefiind contabilizate printre conturile active. Potrivit Facebook, aceste conturi sunt suficient de uşor de reperat şi deci de suprimat înainte de a crea „prejudicii”.
Reţeaua socială estimează totuşi că 5% dintre conturile active în prezent pe platformă sunt „false”, dintr-un total de 2,4 miliarde de utilizatori activi.
Conturile „false” pot, de exemplu, să servească la transmiterea la campanii de dezinformare în scopuri de manipulare politică, unul dintre subiectele care otrăveşte Facebook de doi ani. Grupul anunţă cu regularitate valuri de suprimare a unor conturi active considerate „neautentice”.
Grupul a publicat joi un raport care detaliază măsurile luate de Facebook împotriva unor conturi „false” dar şi a unor conţinuturi care îi încalcă regulile de utilizare, precum nuditatea, violenţa, sexul, hărţuirea, promovarea drogurilor sau a armelor, apologia terorismului, etc.