Joi, 2 martie, Administrația Rusiei a condamnat vehement implicarea militară din ce în ce mai mare a NATO în Ucraina. Potrivit oamenilor de încredere ai lui Vladimir Putin, acest lucru ar putea genera „consecințe catastrofale”.
Omenirea ar urma să se pregătească pentru ceea ce e mai rău, a lăsat de înțeles Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. În cadrul Conferinței pentru Dezarmare de la Geneva, oficialul MAE a acuzat NATO că „alimentează” conflictul din Ucraina și cu alte conflicte regionale, precum cel din Transnistria/Republica Moldova.
„Implicarea din ce în ce mai mare a NATO în conflict riscă să genereze o confruntare directă între puterile nucleare și vor fi consecințe catastrofale”, a avertizat Serghei Riabkov, potrivit Le Monde.
Volodimir Zelenski nu face pasul înapoi. Serviciul Federal de Securitate a declarat pentru agențiile de presă rusești că forțele sale și armata încearcă să lichideze „un grup înarmat de naționaliști ucraineni” care s-a infiltrat în Rusia.
Sabotorii ucraineni s-au infiltrat joi dimineaţă într-o zonă de frontieră din regiunea Briansk, a declarat şeful regiunii, Aleksandr Bogomaz. Potrivit celor mai recente informaţii, aceştia au intrat în două sate şi se duc lupte.
Serviciul Federal de Securitate(FSB) a confirmat că în zona de frontieră este în curs o operaţiune de eliminare a celor infiltraţi pe la frontiera de stat.
Între timp, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a transmis un mesaj important pentru Europa: războiul din Ucraina ar mai putea dura o bună perioadă. Oficialul american a declarat miercuri, 1 martie, că Vladimir Putin nu este pregătit să facă anumite compromisuri, pentru a fi stabilită pacea.
„Dimpotrivă, dovezile sunt toate în direcția opusă. Adevărata întrebare este dacă Rusia va ajunge la un punct în care va fi cu adevărat pregătită să pună capăt agresiunii sale”, a transmis secretarul de stat Antony Blinken.