Avertisment de la procurori: Au identificat o nouă formă de terorism

Procurorii de la Parchetul instanţei supreme atrag atenţia că unele infracţiuni ce aduc atingere mediului pot deveni adevărate acte de terorism, iar ca exemplu au dat fapta prin care se poluează o sursă de apă potabilă din care un număr semnificativ de persoane se alimentează.
Filip Stan
15 nov. 2016, 20:29
Avertisment de la procurori: Au identificat o nouă formă de terorism

Procurorii prezenţi la conferinţa “Apărarea mediului şi a fondului forestier prin dreptul penal”, care a avut loc, marţi, la Parchetul instanţei supreme, au susţinut că infracţiunile de mediu pot deveni reale acte de terorism, exemplele folosite fiind ”poluarea masivă a unor surse de apă potabilă ori distrugerea unor specii de plante de care depinde supravieţuirea unei populaţii”.

Unul dintre magistraţi a arătat că ”protecţia mediului prin intermediul dreptului penal este o preocupare relativ recentă a legiuitorului”, iar ”în acest context trebuie spus că România este printre primele state care au transpus complet, în legislaţia internă, cele două directive ale Consiliului Uniunii Europene, respectiv Directiva 35 din 21.04.2004 privind răspunderea pentru mediul înconjurător în legătură cu prevenirea şi repararea daunelor aduse mediului (modificată prin Directiva 21/15.03.2006 privind gestionarea deşeurilor din industriile extractive, Directiva 31/23.04.2009 privind stocarea  geologică  a dioxidului de carbon şi Directiva 30 din 12.06.2013 privind siguranţa operaţiunilor petroliere şi gaziere offshore), şi Directiva 99 din 19.11.2008 privind protecţia mediului prin dreptul penal”.

Astfel, a spus magistratul, a fost stabilit un cadru comun de răspundere în vederea prevenirii şi reparării daunelor aduse animalelor, plantelor, habitatelor naturale şi resurselor de apă, precum şi daunelor care afectează solurile şi au fost create norme comune privind infracţiunile, care au dat posibilitatea utilizării unor metode de investigare şi de asistenţă eficiente pe teritoriul statelor membre şi între acestea, transmite News.ro.

”Aceste dispoziţii nu sunt deloc exagerate”, spune el, ”dacă avem reprezentarea că infracţiunile de mediu se situează, după unele studii, la nivel global, după traficul de droguri, de fiinţe umane şi de armament. Infracţiunile de mediu înseamnă câştiguri imense, pagube incomensurabile, dispariţii de specii, punerea în pericol a vieţilor oamenilor. De multe ori, infracţiunile de mediu sunt legate de evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani sau contrabandă”.

Pe de altă parte, a mai arătat procurorul, ”nu trebuie pierdut din vedere că o infracţiune de mediu poate deveni, în anumite cazuri, un act de terorism (poluarea masivă a unor surse de apă potabilă ori distrugerea unor specii de plante de care depinde supravieţuirea unei populaţii)”.

Magistratul instanţei supreme mai atrage atenţia că ”un rol important în constatarea infracţiunilor îl au, pe lângă organele de urmărire penală, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu sau ai Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi în practică, având în vedere cunoştinţele acestor specialişti în domeniul vizat, ar trebui formate adevărate echipe operative, care să cuprindă şi procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară pentru controlul respectării măsurilor de protecţie a mediului şi combaterea infracţiunilor contra mediului”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, sâmbătă, 19 aprilie 2025. Taurul are parte de o surpriză
Capital.ro
Românii datori la ANAF din cauza contului la bancă. Fiscul te obligă să plătești. Trebuie să dai și declarație
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Pensionarii care sunt obligați să dea banii înpoi. Mulți greșesc și rămân fără venituri
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI