Angajate în lupta împotriva noului coronavirus, ţările cele mai afectate de tuberculoză au omis să o diagnosticheze, se arată în raportul anual al OMS, care estimează că această maladie pulmonară s-ar putea solda, în acest an, cu un număr cuprins între 200.000 şi 400.000 de morţi peste bilanţul de 1,4 milioane din 2019, în ciuda faptului că există tratament împotriva bolii, relatează AFP, citată de Agerpres.
Dacă numărul morţilor ar creşte cu 200.000, acest lucru ar aduce lumea la nivelul din 2015, iar dacă ar creşte cu 400.000, s-ar ajunge la scenariul din 2012.
„Pandemia de COVID-19 ameninţă să submineze progresul realizat în aceşti ultimi ani. Impactul pandemiei asupra serviciilor de luptă contra tuberculozei a fost sever”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Datele colectate de OMS în ţările cel mai grav afectate arată „o scădere drastică a raportării cazurilor de tuberculoză în 2020”, a spus acesta.
India este ţara cu cea mai mare incidenţă, însă raportările săptămânale şi lunare au scăzut cu peste 50% de la sfârşitul lui martie la sfârşitul lui aprilie, ca urmare a impunerii izolării la domiciliu.
„Întrucât COVID-19 a dus la scăderea depistării tuberculozei, guvernele trebuie să elaboreze un plan de remediere a situaţiei. Timpul scuzelor s-a terminat”, a spus Sharonann Lynch, din cadrul organizaţiei Medecins Sans Frontieres (MSF).
De la începutul lunii mai, departamentul Stop tuberculozei din cadrul OMS a estimat că trei luni de izolare ar putea face ca numărul de noi infecţii să ajungă la 6 milioane, iar cel al deceselor la 1,4 milioane în plus din cauza tuberculozei, între 2020 şi 2025.