Direcția Sanitară Veterinară pentru Siguranța Alimentelor trage un semnal de alarmă în cazul toxiinfecțiilor alimentare. Astfel, normele de igienă alimentară nu trebuie trecute vreodată cu vederea.
Spălarea fuctelor și legumelor e una dintre regulile importante pentru prevenirea hepatitei A. Lipsa igienei corespunzătoare vine și cu risc ridicat de poliomielită. Viermii rotunzi, tenia echinococus și protozoarele reprezintă alte pericole.
Experții de la DSVSA au explicat pe scurt cum trebuie procedat, de fapt:
„Legumele și fructele se spală sub jet de apă timp de 60 de secunde sau într-un vas cu apă din abundentă, după care se clătesc cu apă curată. Ideal ar fi ca fructele să fie introduse 15 -20 secunde, în apă caldă la 75-80 ºC, aceasta fiind cea mai eficientă modalitate de a distruge protozoarele și ouăle acestora.
Fructele și legumele cu coaja tare se spală cu ajutorul unei perii speciale care să pătrundă și în zonele mai puțin accesibile. Cele moi se spală cu mâinile goale. În cazul pachetelor cu legume prespălate, precum salata gata de a fi consumată, verificați indicațiile de pe pachet. Totuși, dacă este posibil, pentru siguranța copiilor pot fi trecute și acestea pe sub un jet generos cu apă”, se arată într-un comunicat DSVSA.
De asemenea, îndepărtarea cojilor fructelor și legumelor este o soluție sigură, pe lângă spălare.
„Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentrație crescută la suprafața acestora”, mai susține DSVSA.
DSVSA oferă și rețeta unei soluții care poate fi preparată acasă, potrivit presei din Satu Mare. Ea ajută la neutralizarea pesticidelor și bacteriilor.
Puteți prepara o astfel de soluție și acasă: amestecă 2 linguri de oțet de mere cu 500 ml de apă sau 2 linguri de bicarbonat de sodiu și două linguri de zeamă de lămâie, cu 500 ml de apă. Spală fructele și legumele sub jet de apă, apoi clătește-le într-un vas cu soluția preparată anterior.