Tragedia Siriei, tragedia Irakului s-au transformat într-o imensă tragedie pentru populaţiile creştine. Şi nu numai creştinii suferă, ci şi musulmanii. Dar, întrucât populaţia creştină este minoritară în aceste ţări, eliminarea ei poate duce la dispariţia totală a prezenţei creştine în Orientul Mijlociu, ceea ce va însemna o catastrofă civilizaţională’, a afirmat patriarhul rus în cadrul unei întâlniri cu marele muftiu al Siriei, Ahmad Badreddin Hassoun.
Creştinii din Siria, a adăugat patriarhul Kirill, ‘nu au fost importanţi de undeva, ei provin din aceste locuri, unde este casa lor’. Pacea în Siria, a mai afirmat şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost distrusă din cauza ‘amestecului unor forţe externe’. ‘Fonduri importante au fost deblocate pentru răsturnarea guvernului legitim sirian şi în această luptă au fost susţinuţi toţi cei care au dorit să lupte împotriva guvernului (sirian), inclusiv forţele cele mai radicale şi crude’. Ajutorul extern, a continuat patriarhul rus, a permis grupărilor distructive să devină ‘o forţă foarte periculoasă, cunoscută ca Statul Islamic, care distruge viaţa oamenilor în Siria şi în Irak şi care reprezintă o ameninţare reală pentru pacea în această regiune’.
În urmă cu câteva zile, mitropolitul Ilarion, şeful Departamentului pentru relaţii externe din cadrul Patriarhiei ruse, declara, cu prilejul unei vizite la Moscova a patriarhului Bisericii Copte, Teodor al II-lea, că ”în unele ţări din Orientul Mijlociu are loc un genocid al creştinilor, cu acordul tacit şi, poate, chiar cu aprobarea puterilor occidentale”.
În acelaşi timp, mitropolitul Ilarion a acuzat ţările occidentale de aplicarea unor standarde duble în Orientul Mijlociu. ”Standardele duble sunt caracteristice pentru acţiunile ţărilor occidentale. Acestea proclamă idealurile democraţiei şi, în numele acestor idealuri, puterile occidentale se amestecă în situaţia ţărilor din Orientul Mijlociu, răsturnând regimurile existente acolo, dar după aceea nimeni nu mai are grijă de ceea ce se va întâmpla mai departe, de soarta creştinilor din aceste ţări”, afirma reprezentantul Patriarhiei ruse, potrivit pravoslavie.ru.