Comisia Europeană introduce o etichetare digitală şi un paşaport pentru detergenţi şi agenţi tensioactivi. Gospodinele vor merge cu propriul recipient la magazin pentru a-și cumpăra detergent de rufe sau de vase. Comisia Europeană va interzice comercializarea acestora în ambalaje din plastic.
Noile propuneri ale Comisiei Europene au scopul principal de a simplifica și adapta regulile pentru o mai bună funcționare a pieței de detergenți. Noile norme vizează, printre altele, produsele noi inovatoare, dar și eliminarea unor cerințe devenite inutile. Mulți clienți strâmbă din nas însă sunt și oameni care consideră măsura benefică pentru că își pot achiziționa exact cantitatea de care au nevoie.
Un nou regulament propus vineri de Comisia Europeană vine cu o serie de revizuiri în ceea ce privește detergenții. Mai exact, regulamentul simplifică şi adaptează la exigenţele viitorului normele actuale pentru a proteja mai bine sănătatea şi mediul, precum şi pentru a asigura o mai bună funcţionare a pieţei unice a detergenţilor, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Normele revizuite acoperă noi produse inovatoare, cum ar fi detergenţii care conţin microorganisme şi noile practici durabile, cum ar fi comercializarea de detergenţi prin reumplerea propriului recipient. Noile norme introduc, de asemenea, o etichetare digitală şi un paşaport al produsului pentru detergenţi şi agenţi tensioactivi.
Prezenta propunere actualizează normele existente în conformitate cu obiectivele Pactului verde european, ale Strategiei pentru promovarea sustenabilităţii în domeniul substanţelor chimice şi ale Comunicării recent adoptate a Comisiei privind competitivitatea pe termen lung a UE.
În primul rând, măsura care ar putea fi implementată în Europa ar ajuta protejarea mediului.
„În momentul terminării soluţiei, acel recipient poate fi refolosit şi nu trebuie aruncat ori reciclat. S-a constatat că este nenecesar să cumpărăm acel recipient de fiecare dată. Este această idee a economiei circulare.”, a explicat reprezentantul unui magazin pentru observatornews.ro.
Clienții se împart în două categorii. Unii spun că sunt mulțumiți de acest mod de a-și cumpăra detergent, iar alții spun că nu este tocmai confortabilă o astfel de achiziție.
Astfel de soluţii ar putea fi implementate şi în marile magazine din Europa,inclusiv în România. Asta îşi doreşte Comisia Europeană, care a propus deja un nou regulament privind comercializarea detergenţilor. Mai exact reumplerea unui recipient.
„Aceste ambajale folosite la detergenţi nu se reciclează. Şi, mai mult, acele capsule pe care le folosim, din plastic, se dizolvă în apă în microparticule care pun în pericol fauna acvatică. Sunt găleţi întregi, are câte 15 kg o găleată de plastic care nici nu se mai reciclează. Se pierde în natură.”, a spus Dan Trifu, Fundația Eco-Civica.
Greşeala majoră pe care o fac românii la cumpărături! De ce nu e bine să iei primele produse de pe rafturile din supermarket
Iar pe lângă reducerea poluării, şi costurile ar fi mai mici.
”În magazine, produsele conţin şi un preţ ascuns al recipientului, care se plăteşte.”, a mai explicat reprezentantul unui magazin care vinde detergenți ”vărsați”.
Noile norme trebuie aprobate de guvernele statelor membre și de Parlamentul European.
„Ar putea chiar anul acesta să fie implementată. Comisia Europeană, probabil, din toamă poate aplica acest principiu. Transmite directiva şi probabil cu un termen de punere în aplicare de câteva luni sau poate chiar un an, până când aceste dozatoare sunt puse la punct şi populaţia poate avea acces facil la ele.”, a mai spus Dan Trifu, Fundația Eco-Civica.
România are cea mai slabă rată de reciclare a deșeurilor din toată Uniunea Europeană, sub 15%.