Avertisment fără precedent al specialiştilor: Se schimbă clima

Gazele cu efect de seră au atins în 2013 concentraţii-record, cu repercursiuni asupra atmosferei şi oceanelor, a anunţat marţi, la Geneva, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie ONU, relatează AFP.
Filip Stan
09 sept. 2014, 10:18
Avertisment fără precedent al specialiştilor: Se schimbă clima

„Clima este pe cale să se schimbe, iar condiţiile meteorologice devin mai extreme din cauza activităţilor umane, ca de exemplu exploatarea combustibililor fosili”, a declarat secretarul general al OMM Michel Jarraud la prezentarea ultimului buletin privind concentraţia gazelor cu efect de seră.

Observaţii efectuate de către experţi arată că nivelul concentrării „dioxidului de carbon (CO2), metanului (CH4) şi protoxidului de azot (NH20) au atins noi niveluri de vârf în 2013”, scrie OMM.

În plus, observaţiile relevă că nivelul creşterii dioxidului de carbon (CO2) atmsferic în perioada 2012-2013 reprezintă cea mai puternică creştere anuală din perioada 1984-2013.

Date preliminare sugerează că acest lucru ar putea fi cauzat de reducerea cantităţilor de CO2 absorbite de către biosfera terestră, în timp ce emisiile acestui gaz continuă să crească.

Din acest buletin OMM mai rezultă că această capacitate a Terrei de a conserva energia Soarelui sau de a o trimite în spaţiu, care are ca efect încălzirea climei, a crescut cu 34% în perioada 1990-2013, din cauza gazelor cu efect de seră care persistă (ca de exemplu CO2, CH4 şi NH20).

În 2013, concentraţia de CO2 în atmosferă reprezenta 142% faţă de nivelul din epoca preindustrială (1750), cea a metanului 253%, iar a protoxidului de azot 121%.

Oceanul absoarbe în prezent aproximativ un sfert din emisiile totale de CO2, iar biosfera alt sfert, limitând astfel creşterea nivelului de CO2 atmosferic.

Însă absorbţia de CO2 de către oceane are „consecinţe grave”, potrivit unor experţi. „Ritmul actual de acidificare a oceanelor pare într-adevăr fără precedent, de cel puţin 300 de milioane de ani”, consideră ei. Absorbţia unor cantităţi sporite din acest gaz de către mările globului modifică ciclul carbonaţilor marini şi antrenează o acidificare a apei mării. Oceanele absorb în prezent aproximativ patru kilograme de CO2 pe zi de persoană.

Anunţ important de la ANM: Ce iarnă ne aşteaptă în acest an. PROGNOZA METEO

„Dioxidul de carbon rămâne timp de sute de ani în atmosferă şi încă şi mai mult timp în ocean. Efectul cumulat al emisiilor trecute, prezente şi viitoare ale acestui gaz se va repercuta atât asupra încălzirii climatice, cât şi acidificării oceanelor”, a avertizat Jarraud.

Dioxidul de carbon este principalul responsabil de încălzirea climatică. Nivelul concentrării sale în atmosferă a crescut în 2013 cu 2,9 părţi pe milion în decurs de un an, ceea ce reprezintă cea mai puternică creştere anuală înregistrată din 1984 încoace. CO2 îşí are originea în combustia materiilor fosile sau în despădurire.

Metanul este al doilea cel mai important gaz cu efect de seră. Aproximativ 40% din emisiile de CH4 în atmosferă sunt de origine naturală (zone umede, termite, ş.a.m.d.), iar 60% sunt de origine umană (între altele, creşterea animalelor, cultivarea orezului, exploatarea combustibililor fosili, combustia biomasei).

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Scrisoarea de garanție bancară – un instrument financiar din ce în ce mai popular în România
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'