Cei mai multi localnici din zona Marii Marmara isi amintesc exact de noaptea in care pamantul s-a cutremurat. Bilantul seismului din 17 august 1999, localizat la aproape 100 de km distanta de Istanbul: peste 18.300 de morti, 50.000 de persoane fiind ranite si alte 285.000 ramanand fara niciun adapost.
Expertii sunt siguri: urmatorul cutremur va avea loc in imediata apropiere a metropolei Istanbul, unde traiesc nu mai putin de 15 milioane de oameni.
Seismologul Marco Bohnhoff a acordat interviu DW in care vorbeste despre riscul unui seism puternic in Istanbul, scrie ziare.com.
Multi experti avertizeaza deja asupra urmarilor catastrofale pe care le-ar putea avea un seism localizat in centrul Istanbulului. Cum apreciati pericolul?
Am instalat deja din anii ’80 aparate de masurat in Turcia si am supravegheat activitatea seismica. Interpretand rezultatele putem afirma ca riscul producerii unui cutremur in regiunea Istanbul ramane ridicat. Nu se pune problema daca va avea loc un seism, ci intrebarea este cand se va produce.
Este posibil sa prognozati momentul producerii cutremurului?
Exista trei parametri importanti de care trebuie sa tinem cont. Primul: cat de puternic va fi urmatorul seism? Ceea ce se poate limita relativ bine. Urmatorul cutremur va avea o magnititudine cuprinsa intre 7 si 7,4 grade pe scala Richter.
Va fi, asadar, un cutremur foarte puternic, mai ales daca ne gandim ca acesta va avea loc relativ aproape de centrul metropolei Istanbul.
Al doilea parametru: epicentrul care poate fi destul de exact stabilit. Suntem aproape siguri ca urmatorul seism se va produce in falia de sub Marea Marmara. Ceea ce reprezinta o distanta de cca 20 de km de Istanbul.
Marele semn de intrebare ramane, din pacate, „cand?”. Nu putem prognoza momentul producerii cutremurului. Putem sa ne referim la probabilitati. Probabilitatea ca in urmatorii 30 de ani sa aiba loc un seism cu magnitudinea de sub 7,4 grade este de circa 70 la suta. O valoare cu adevarat semnificativa!
Cutremurul de acum 20 de ani a fost urmat de un tsunami in Marea Marmara. Se poate astepta un fenomen similar dupa un nou seism la Istanbul?
Pericolul exista, da. Dar tsunamiul nu va capata dimensiuni precum cele observate in Japonia sau Sumatra. In Turcia, miscarea placilor tectonice este pe orizontala. Valurile uriase apar dupa miscari telurice verticale.
Cu toate acestea, se poate forma un tsunami de pana la 6 metri inaltime, care sa provoace pagube semnifcative in zona de coasta. Cea mai mare problema raman insa miscarile tectonice si efectele lor directe asupra cladirilor.
Ar putea sistemul de avertizare sa limiteze urmarile catastrofale?
Sistemul de avertizare se activeaza de abia dupa ce se produce un cutremur. Acesta trebuie sa permita luarea unor masuri, inainte ca valul seismic sa ajunga in zona urbana.
Conditiile necesare unui sistem de avertizare sunt foarte proaste in Istanbul, intrucat falia seismica se afla chiar la portile metropolei. In acest caz, raman doar 2 pana la 6 secunde inainte de marele seism. Avertizarea este pur si simplu imposibila.
Asa se explica si recomandarea autoritatilor de a nu parasi imobilele, in caz de cutremur, si de a se adaposti sub tocul usilor, sub mese solide, sub paturi, urmand ca dupa ce s-a potolit prima unda sa iasa rapid din locuinte, pentru ca pot aparea replicile.
Citeşte mai mult pe ziare.com.