Avertisment: Fenomenul migraţiei, periculos pentru populaţia nevaccinată

Vaccinarea populaţiei împotriva rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR) în România, în anul 2015, a fost de aproximativ 83%, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. El a avertizat că pot apărea pericole cauzate de fenomenul migraţiei, în cazul grupelor de populaţie nevaccinate.
Iulian Tudor
02 apr. 2016, 13:15
Avertisment: Fenomenul migraţiei, periculos pentru populaţia nevaccinată

„În 2015, o acoperire vaccinală de circa 83% pentru vaccinul rubeolă-rujeolă-oreion înseamnă că aproximativ 35.000 de copii nu au fost vaccinați în această cohortă. În anul precedent, acoperirea vaccinală a fost în jur de 85%. Lucrurile acestea sunt cumulative. (…) Sunt județe unde acoperirea vaccinală e mult mai redusă decât media națională. De exemplu, județul Arad, municipiul București, sunt zone unde acoperirea vaccinală este sub 70% și acolo cred că trebuie să ne concentrăm eforturile”, a spus Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Alexandru Rafila a adăugat că situația poate deveni și mai îngrijorătoare în contextul în care se intensifică fenomenul migrației, inclusiv din țări unde sistemele de sănătate nu funcționează foarte bine. Potrivit acestuia, în Europa au fost semnalate pentru prima dată, după mulți ani, cazuri de difterie, chiar mortale, atât în 2015, cât și în 2016. El a atras atenția că au existat, totodată, cazuri de poliomielită în Ucraina, iar în România au fost înregistrate 79 de cazuri de rujeolă la granița dintre județele Bistrița Năsăud și Cluj.

„La granița dintre județele Bistrița Năsăud și Cluj evoluează de câteva săptămâni un astfel de focar. Numărul de cazuri a fost în creștere, medicii de familie știu”, a adăugat Rafila.

El a subliniat că există stocuri necesare de vaccin ROR, pentru a fi administrat copiilor care nu au fost imunizați. Rafila a reamintit că în anul 2005 în România au existat peste 12.000 de cazuri de rujeolă, soldate inclusiv cu decese în rândul copiilor, în contextul în care aceea perioadă vaccinarea împotriva aceste boli a fost sistată timp de șase luni.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Victor Strâmbu a confirmat că „există dozele de vaccin” necesare în zona în care a izbucnit focarul.

„Au fost luate măsurile de alertă. Zona este stăpânită”, a spus reprezentantul MS.

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, a reamintit că Organizația Mondială a Sănătății recomandă un nivel optimal al ratei vaccinării de 95%. Ea a adăugat că rujeola are cea mai mare contagiozitate dintre bolile transmisibile.

„Dacă nu ne va preocupa realizarea vaccinării, un focar dintr-o comunitate va putea ajunge la județe și la nivel național. Un focar se poate transforma imediat într-o epidemie”, a declarat Adriana Pistol.

Pe de altă parte, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al SNMF, dr. Gindrovel Dumitra, a declarat că unii medici de familie se confruntă cu lipsa vaccinului hexavalent.

„Este inacceptabil în aceste zile să nu avem în cabinete vaccinul hexavalent, care e extrem de important pentru a preveni niște infecții foarte grave. Din punctul meu de vedere, ca medic de familie care stă de vorbă cu părintele și îl consiliază, în momentul în care părintele acceptă, eu să nu am vaccinul să îl administrez. Este un element care nu trebuie să se mai întâlnească în viitor”, a precizat Gindrovel Dumitra.

Citeşte şi: Focar de RUJEOLĂ în România. Zeci de copii au ajuns la medic. Ce spune Ministerul Sănătăţii

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
Capital.ro
Te lasă fără bani în contul bancar. Înșelătoria din România aproape imposibil de depistat
Playtech.ro
Când trecem la ora de iarnă în 2024. Data în care noaptea devine mai lungă
DailyBusiness
Se dau vouchere de 400 de lei pentru angajați!
Adevarul
Mircea Badea și Carmen Brumă, implicați într-un accident rutier pe insula Corfu. „Se putea termina groaznic”
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Viața la bloc. Cât de important este certificatul energetic. Mulți îl ignoră
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
EXCLUSIV | Dan Negru, amenințat cu moartea și luat la ”șuturi” în plină stradă! ”Vei plăti prețul suprem!” De la ce a pornit totul?
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 9 septembrie 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?
Capital.ro
Banii NU trebuie să ajungă la proprietarii de terenuri. Cum se plătesc ajutoarele pentru teren
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie
substantial.ro
Descoperire arheologică remarcabilă în Dobrovăț: oseminte ale unui copil din secolele IX-VIII î.Hr.
MediaFlux
A SCĂZUT PENSIA! LOVITURĂ TOTALĂ după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...