Proporţia tinerilor care au fost infectaţi a crescut, a transmis OMS. Astfel, viaţa celor mai vulnerabili este pusă în pericol dacă oamenii socializează fără să realizeze că sunt purtători ai coronavirusului.
„Epidemia se schimbă”, a spus Takeshi Kasai, director regional al OMS. „Ceea ce observăm nu este o simplă revenire. Credem că este un semnal că am intrat într-o nouă fază a pandemiei în Asia-Pacific”.
Focare au apărut în ultimele săptămâni în ţări precum Vietnam, unde răspândirea coronavirusului părea să fie ţinută sub control.
Câteva ţări europene, precum Franţa şi Spania, au înregistrat o creştere importantă a numărului de cazuri în ultimele două săptămâni, autorităţile subliniind că tinerii nu respectă regulile de distanţare fizică.
La nivel mondial, de la descoperirea noului coronavirus în Wuhan (China), la finalul anului trecut, au fost înregistrate peste 21,8 milioane de cazuri şi mai mult de 774.000 de decese, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.
Numărul total al copiilor și adolescenților care s-au infectat cu noul coronavirus în România de la începutul pandemiei și până azi este de aproape 4.500.
Mai exact, pe platforma de date a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) au fost înregistrați până luni, 17 august, 4.446 de copii și tineri cu vârste de până la 19 ani, conform informațiilor furnizate la solicitarea SpotMedia.ro de Veronica Zoicaș, de la Biroul de comunicare al INSP.
Astfel, pe platforma de date a INSP, ”numărul infectărilor la grupa 0-9 ani este de 1.759, iar la grupa 10-19 ani este 2.687 (cifrele reprezintă totalul de la începutul pandemiei până azi, 17 august)”, ne-a transmis aceasta.
Din fericire, ”nu s-au înregistrat decese la niciuna dintre grupe”, a adăugat Veronica Zoicaș.
Informațiile au fost solicitate în contextul în care Guvernul și partenerii sociali discută în această perioadă despre diversele scenarii posibile privind începerea anului școlar.
INSP nu ne-a putut furniza datele defalcate pe categorii precum rural/urban sau la nivelul fiecărui județ în parte, răspunsul la aceste întrebări fiind unul singur: ”Nu se raportează defalcat pe grupe de vârstă și județe”.
Marți dimineață, INSP a publicat o nouă serie de date, valabile pentru săptămâna anterioară. Documentul poate fi vizualizat AICI și include graficul de mai jos: