Avertisment ONU: Oceanele, surse de viaţă pe Terra, sunt pe cale să devină cei mai mari duşmani ai omenirii

Oceanele, sursă de viaţă pe Terra, ar putea deveni cei mai mari duşmani ai omenirii dacă nu se va acţiona pentru stoparea emisiilor de gaze cu efect de seră, se arată într-un proiect de raport al Grupului interguvernamental de experţi asupra climatului (IPCC), citat de news.ro.
Romania TV
29 aug. 2019, 14:16
Avertisment ONU: Oceanele, surse de viaţă pe Terra, sunt pe cale să devină cei mai mari duşmani ai omenirii

Rezervele de peşte ar putea să scadă, daunele provocate de cicloane să crească şi 280 de milioane de oameni vor fi nevoiţi să se mute în alte zone decât cele în care locuiesc acum din cauza creşterii nivelului oceanelor şi mărilor.

Raportulde 900 de pagini va fi prezentat oficial de IPCC la 25 septembrie, la Monaco. Este al patrulea raport special al ONU în decurs de aproape un an. Celelalte trei, care au prezentat de asemenea date alarmante, s-au axat pe obiectivul limitării la 1,5 grade Celsius a încălzirii climei, pe biodiversitate şi pe gestionarea terenurilor şi sistemul alimentar mondial.

Al patrulea raport, care întruneşte datele ştiinţifice existente şi este văzut ca referinţă, arată că din cauza creşterii nivelului oceanelor 280 de milioane de oameni ar putea fi nevoiţi să se mute în alte zone, iar aceasta este o variantă optimistă, pentru situaţia în care încălzireaclimei va fi limitată la 2°C în raport cu era preindustrială.

Având în vedere mărirea previzibilă a frecvenţei cicloanelor, numeroase metropole situate în apropierea mării, dar şi unele naţiuni mici insulare vor fi afectate de inundaţii în fiecare an începând din 2050, chiar şi conform scenariilor optimiste.

“Când vedem instabilitatea politică declanşată de migraţii de mică amploare, mă cutremur gândindu-mă la o lume în care zeci de milioane de oameni sunt nevoiţi să îşi părăsească pământurile înghiţite de ocean”, a afirmat Ben Strauss, preşedinte-director al Climate Central, institut de cercetări din SUA.

Raportul mai estimează că 30 până la 99 la sută din permafrost, stratul de sol îngheţat teoretic tot anul, se va topi până în anul 2100, dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua în ritmul actual.

Permafrostul emisferei nordice va elibera, dezgheţându-se, “o bombă” de dioxid de carbon şi metan, care va accelera încălzirea.

Fenomenele, deja în curs, ar putea duce la diminuarea continuă a rezervelor de peşte, de care depind numeroase populaţii pentru a se hrăni. Daunele cauzate de inundaţii ar putea deveni de 100 de ori sau chiar de până la 1.000 de ori mai mari decât cele actuale, până în 2100.

Topirea gheţarilor cauzată de încălzirea climei va duce iniţial la un surplus de apă dulce, iar apoi la o situaţie în care va fi prea puţină apă dulce, ceea ce va afecta miliarde de oameni.

În raport se mai arată că în secolul XXII creşterea nivelului mării ar putea depăşi câţiva centimetri pe an, adică aproximativ de 100 de ori mai mult decât în prezent.

Dacă în 2100 creşterea temperaturilor va fi de 2°C, asta ar însemna startul “unei curse înainte” în privinţa creşterii nivelului oceanelor, avertizează Ben Strauss.

Raportul va fi prezentat oficial după ce la New York va avea loc, la 23 septembrie, un summit având ca temă clima, convocat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Guterres vrea  obţină angajamente ferme din partea ţărilor cu privire la reducerea emisiilor de CO2, în contextul în care în ritmul actual emisiile vor duce la o încălzire globalăcu 2 până la3 grade Celsius până la sfârşitul acestui secol.

Experţii se tem că SUA, China, Uniunea Europeană şi India, prncipalele surse de gaze cu efect de seră, vor veni cu promisiuni care nu se ridică la nivelul mizei. Cele patru mari regiuni economice reprezintă aproape 60 la sută din emisiile rezultate din combustibili fosili şi iciuna nu pare pregătită să anunţe obiective mai ambiţioase pentru reducerea emisiilor.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul Lidl adorat de români care este adus la raft sâmbătă, 10 august 2024. Pe vremuri se dădea pe sub mână și era rezervat oamenilor cu bani. Costă doar 4.69 lei, dar retailerul are și alte oferte și promoții
Capital.ro
Banii au ajuns deja în cont. Statul a alimentat cardurile românilor. Anunțul făcut azi, 9 august
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. Nimeni nu se aștepta, detaliul ȘOC care schimbă totul
DailyBusiness
CÂND VIN PENSIILE MĂRITE. Ministrul Muncii, anunţul momentului
Adevarul
EXCLUSIV. Dezvăluiri din dosarul morților suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon”: „Practica era de a stabili cine trăiește și cine moare”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Mulți români fac această greșeală. Pizza nu se combină cu așa ceva
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Geta Sterp este însărcinată! Primele imagini cu ea gravidă! A făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Cea mai râvnită divă de pe ”Dorobanți” și-a găsit iubirea la Monaco! E un oligarh rus și… ”Este exact ce-mi trebuie!” Detalii senzaționale și siropoase
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Medicul Bogdan Socea și-a anunțat demisia din funcția de manager al Spitalului „Sfântul Pantelimon”! Decizia a venit la îndemnul lui Alexandru Rafila și al lui Marcel Ciolacu
Capital.ro
Rusia a fost atacată. Situație de urgență la nivel federal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Ana Birchall acuză pe Mircea Geoană de folosirea însemnelor NATO în campania electorală
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în războiul din Ucraina. Oamenii sunt PANICAȚI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!