Specialiștii de la CEC Bank au emis o alertă pentru clienți. Tot mai mulți escroci pretind că sunt brokeri sau angajați ai băncii, reușind astfel să obțină datele importante ale victimelor, cu scopul de a le folosi pentru a sustrage banii din conturile acestora.
Printre cele mai populare fraude online este cea de tip phishing. Schema a fost explicată de specialiști, care au punctat că mesajele frauduloase pot fi transmise prin diverse canale, de la e-mail, SMS, rețele sociale, apeluri telefonice de la persoane care pretind a fi angajați ai băncii sau intermediari din partea băncii sau a altor instituții.
„Frauda online sau actul de tip phishing este o modalitate de păcălire a victimelor cu scopul de confirmare/colectare de date sau de a obține bani ilegal. Este important să fii vigilent deoarece poți primi aceste mesaje prin diverse canale, de la e-mail, SMS, rețele sociale, apeluri telefonice de la persoane care pretind a fi angajați ai băncii sau intermediari din partea băncii sau a altor instituții renumite etc”, a transmis CEC Bank.
Citește și: Mega proiectul din România care prinde contur. E revoluționar, părea imposibil pentru mulți români
Instituția a prezentat o metodă de fraudă folosită frecvent în ultima perioadă, precizând pentru românii cu carduri la CEC Bank că angajații săi nu vor cere niciodată prin e-mail sau telefon să fie anulate tranzacții.
„O altă tentativă de phishing folosită în aceste zile este cea care constă în trimiterea unui e-mail de anulare a unei așa-zise tranzacții. În text este integrat un link cu „Anulează Tranzacția”, pentru a face clienții să apese pe el și să-și transmită datele personale și/sau bancare.
Noi nu vom cere niciodată prin e-mail sau telefon să fie anulate tranzacții. Acest lucru se face fie prin intermediul aplicației oficiale CEC app sau prin telefon la Call Center.
Pentru a te feri de astfel de situații, recomandarea noastră este să verifici mereu cine a trimis e-mail-ul și să nu apeși pe niciun link. În cazul în care după @ nu e scris cec.ro, înseamnă că este vorba despre o tentativă de fraudă.
Dacă ai apucat să răspunzi la un astfel de e-mail, contactează-ne ca să te putem ajuta”, a fost mesajul celor de la CEC Bank.
Specialiștii au întocmit și un scurt ghid pentru clienți: