Directorul companiei Terapia Cluj, Dragoş Damian, a lansat un avertisment pentru toţi românii cu privire la creşterea preţului energiei ca urmare a liberalizării pieţei.
„Când ați terminat de căscat gura la saga politică din spațiul public, uitați – vă la dezastrul din cele două tabele: prețuri medii din 2020 la utilități industrial și casnic în țări din regiunea noastră geografică din UE + prețurile din România august 2021, după liberalizare. Nu există date recente pentru celelalte țări , dar știm că nu au liberalizat prețuri în 2021. Nu cred că trebuie comentat prea mult , vă rog să agățați tabelele la Dumneavoastră pe perete, să le aveți în fața ochilor tot timpul. La creșterile prețurilor la utilități din România adăugați și creșterea combustibilului, + 25% față de iulie 2020.
Așadar , politicienii cu crizele și vendetele lor personale, oamenii de afaceri și cei de rând cu problemele de zi cu zi: valul 4 al pandemiei, inflație enormă – scuza fiind că nu e doar în România ci peste tot, și ni se spune că e tranzitorie (!?) – penurie infernală a forței de muncă , curs și dobândă de referință menținute artificial, observații critice de la Fitch, urmează probabil și alții , s.a.m.d”, a scris Dragoş Damian, pe Facebook.
„Două considerații de final pe temele momentului:
1. Salariul minim . Fără o creștere a acestuia de minim 15-20% – o creștere de 10% acoperă doar inflația 2019-2021 – rămâne deschisă invitația la muncă la negru și evaziune fiscală . Să vedeți câți vânzători de nuielușe și vâsc vom avea la iarnă ….
2. Utilitățile . Cifrele de mai sus arată că țările din regiune fac rost de energie mai ieftină , evident din Rusia , și de aceea inclusiv puteri industriale energofage cum sunt Germania și Franța (fondatoare ale UE) vor să fie și ele prietene cu Rusia. Noi nu vrem, deși o vizită la Moscova a unei delegații guvernamentale pe tema energiei ar face minuni și ar putea reduce sarcinile bugetare care compensează consumatorul vulnerabil. Cred că tot mediul de afaceri este de acord că este de preferat o guvernare competentă și sustenabilă unor practici de compensații sociale. Mai bine previi decât să tratezi. Nimeni nu mai crede că o creștere economică din efect de bază , inflație și consum din import poate fi sustenabilă”, a mai precizat directorul companiei Terapia Cluj.