ANAF insistă ca agenții comerciali și persoanele fizice să utilizeze cât mai mult plata cu cardul. Astfel, în cadrul campaniei „Acceptă plata cu cardul!”, organizată de Fisc, în colaborare cu Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), șeful ANAF a vorbit despre miturile referitoare la Revolut.
Deși unii cetățeni cred că sunt mai „protejați” de plata taxelor și a impozitelor, dacă utilizează Revolut, acest lucru este fals, susține Lucian Heiuș, președintele ANAF.
„Revolut este o bancă și trebuie să se supună regulilor bancare. Orice informație pe care o solicităm ne este pusă la dispoziție. Este o legendă care spune că dacă ai banii pe carduri emise de Revolut nu poți să fii urmărit de către ANAF sau că ele nu intră în sistemul general de plăți. Cardurile pot fi monitorizare atunci când există riscul de fraudă sau evaziune fiscală. Colaborăm foarte bine cu Revolut Bank. Nu avem nicio problemă pe schimbul de informație cu această companie”, a precizat șeful ANAF.
Revolut este o companie cu sediul la Londra, lansată în 2015, care oferă servicii financiare, dar și de tranzacționare în crypto.
Deși utilizatorii pot deschide conturi la Revolut și pot efectua operațiuni bancare, Revolut nu este o bancă tradițională și este reglementată de Autoritatea de Conducere Financiară din Marea Britanie. În 2020 însă, Revolut a obținut o licență bancară europeană de la Banca Centrală a Lituaniei, permițându-le să ofere servicii bancare în întreaga Europă.
Licența a fost obținută prin intermediul subsidiarei sale, Revolut Bank UAB, care este înregistrată în Lituania și este autorizată și reglementată de Banca Centrală a Lituaniei. De asemenea, Revolut a deschis un centru de dezvoltare în Lituania în 2019, fiind responsabil pentru dezvoltarea de produse, tehnologii și servicii pentru Revolut în întreaga Europă.
Lucian Ovidiu Heiuș este fost membru PNL, ales deputat de Hunedoara în anul 2016. Funcția de președinte al ANAF o ocupă din mai 2022, la numirea premierului Nicolae Ciucă (PNL).