Potrivit site-ului world-earthquakes.com in perioada 2012-2016 in Romania ar putea fi lovita de un cutremur major. Tot specialistii de aici spun ca anul critic ar fi chiar 2014, scrie cancan.ro.
Cutremur în Vrancea cu magnitudine 2.9, potrivit INFP. Seismul s-a produs sâmbătă la o adâncime de 85 de kilometri, în apropierea localităţilor Covasna (40 km), Focsani (43 km), Ramnicu Sarat (48 km), Marasesti (51 km), Targu Secuiesc (51 km).
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter s-a produs vineri, la ora 15.11, în zona seismică Vrancea, având epicentrul în judeţul Buzău, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).
Seismul s-a produs la o adâncime de 86 de kilometri şi a avut intensitatea I în zona epicentrală.
Oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt Covasna (42 de kilometri), Râmnicu Sărat (46 de kilometri), Focşani (52 de kilometri), Buzău (54 de kilometri) şi Târgu Secuiesc (57 de kilometri).
Joi, în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter, fiind simţit şi la Bucureşti. Seismul a fost urmat, zece ore mai târziu, de un altul de 3,2 grade, tot în zona seismică Vrancea, dar cu epicentrul în judeţul Galaţi.
În 12 ianuarie, în zona Vrancea s-a produs un seism de 4,4 grade pe scara Richter.
De la începutul anului, în zona seismică Vrancea au avut loc alte 15 cutremure cu magnitudini între 2,5 şi 3,3 grade pe scara Richter.
La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.
Anul trecut, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 21 noiembrie (4,4 grade), 15 octombrie (4,7 grade), 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).
Întrebat despre zonele de risc în cazul unui astfel de seism, Mărmureanu a menţionat sudul Moldovei (Focşani, Bacău, Galaţi), Tulcea, dar şi Basarabia şi zona portului Odessa din Ucraina. „În acest caz, Moldova apare, Basarabia, Chişinău, Odessa. În România, este vorba despre Focşani, Bacău, mai puţin Iaşiul. Bucureştiul va fi mai puţin, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun că inginer constructor. (…) Galaţi, Tulcea…”, a spus prof. Gheorghe Mărmureanu.
Citeşte şi HARTA RISCULUI în caz de CUTREMUR. Află cât de periculoasă e zona în care locuieşti