Într-o perioadă de doar 12 ore, cantitatea de precipitații a echivalat cu jumătate din media anuală pentru regiune, lăsând în urmă pagube considerabile și provocând inundații dificultăți majore în comunitățile afectate.
Conform raportărilor, acest fenomen meteorologic extrem a generat condiții de vreme severă care au afectat grav infrastructura locală și au cauzat perturbări în viața cotidiană a locuitorilor.
Într-un interviu oferit Observator Antena 1, climatologul Roxana Bojariu de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a oferit detalii despre natura și cauzele acestei furtuni intense.
Bojariu a explicat că, „din punct de vedere al fenomenelor ce urmează în orele şi zilele ce vin, acest tip de instabilitate îşi modifică traiectoria, se disipă, evident că vor mai fi ploi, dar din ce în ce mai puţin importante”.
Ea a subliniat că furtuna va continua să aibă efecte temporare, dar intensitatea acestora va scădea semnificativ în perioada imediat următoare.
Climatologul a adus în discuție și contextul climatic mai amplu care a contribuit la severitatea furtunii, afirmând că „în schimb, dacă ne referim la fundalul statistic şi la partea climatică, trebuie să ţinem cont că un element care a dus la severitatea acestui episod cu ploi, cu intensificări ale vântului a fost temperatura foarte ridicată asupra suprafeţei Mării Negre.”
”Temperaturile au fost cu 5 grade mai mari decât ar fi fost normal, ori evaporaţia foarte intensă la suprafaţa aceasta caldă a alimentat inclusiv acest ciclon”, a mai spus aceasta, pentru sursa citată.
În încheiere, Roxana Bojariu a avertizat că fenomenul nu este izolat, menționând că „astfel de episoade cu cantităţi de precipitaţii şi cu instabilităţi puternice ar mai putea avea loc dacă ţinem cont că avem încă temperaturi ridicate în cazul Mării Negre şi Mării Mediteraniene”.
Aceasta sugerează că regimul climatic din regiune ar putea continua să genereze condiții meteorologice extreme în viitorul apropiat.