Avertisment terifiant despre economie. România ar putea intra în stagflaţie până la sfârşitul anului. Care sunt cele mai mari pericole

Aproape 50% dintre antreprenorii şi managerii companiilor din ţara noastră se tem că România va intra în stagflaţie până la sfârşitul anului, motiv pentru care încep să ia măsuri pentru a-şi securiza afacerile.
Filip Stan
14 iun. 2022, 16:27
Avertisment terifiant despre economie. România ar putea intra în stagflaţie până la sfârşitul anului. Care sunt cele mai mari pericole

Avertisment terifiant despre economie. Accentuarea blocajului financiar, scăderea apetitului pentru investiţii şi creşterea dobânzilor completează tabloul temerilor investitorilor legate de evoluţia economiei României, arată un sondaj realizat de instituţia de plăţi Moneycorp şi firma de consultanţă Frames, citată de Ziarul Financiar.

Întrebaţi care sunt cele mai mari pericole pentru economia românească, în următoarele şase luni, 33,3% din executivii companiilor au menţionat inflaţia – creşterea preţurilor la energie, materiale, servicii; scăderea vânzărilor (25%); accentuarea blocajului financiar (12,5%); intrarea în insolvenţă/faliment a partenerilor (12,5%) şi regionalizarea războiului (10,5%).

„Anticipam încă din vara lui 2021 pericolul inflaţiei. Atunci restructurarea business-urilor a fost, în general, una de succes, multe firme reuşind să depăşească provocările cu ajutorul soluţiilor digitale, cu optimizarea fluxurilor de lucru şi a capitalului. Însă, în acest moment, creşterea tuturor costurilor operaţionale reprezintă, pe bună dreptate, principala preocupare a companiilor în 2022”, a afirmat Cosmin Bucur, Managing Director al Moneycorp România.

Potrivit datelor INS, în aprilie, preţurile producţiei industriale au crescut cu 47,1% an/an, cu un avans de 262,7% al preţurilor din extracţia petrolului şi a gazelor naturale şi o creştere cu 136,6% a preţurilor din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi alte utilităţi.

„În acest context inflaţionist este din ce în ce mai dificil să dezvolţi şi să susţii un plan de business predictibil şi solid”, a mai precizat Bucur.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, în scandalul creşterii preţurilor carburanţilor: „Nu mai bine cei de la Consiliul Concurenţei îşi dau demisia şi îi lasă pe unii să poată face nişte anchete”

Avertisment terifiant despre economie. Inflaţia ar putea ajunge chiar şi la 20%

Aproape 34% dintre managerii chestionaţi estimează că inflaţia din România se va situa în acest an în intervalul 14-17%, în timp ce 26,5% văd inflaţia peste acest prag, undeva între 18-20%.

O stabilizare a acesteia este anticipată de majoritatea managerilor abia în a doua parte a anului viitor, în timp ce 26,7% sunt mai pesimişti, indicând un prim semnal pozitiv pe această zonă abia în primul semestru din 2024.

Cât despre evoluţia ROBOR, (34,7%) estimează că indicele va trece de nivelul de 7% până la finele anului, iar 32% îl văd între 6 şi 7%.

„Nu este exclus ca estimările privind evoluţia ROBOR, în general a scumpirii creditelor, să fie depăşite de realitate. Pe fondul creşterii inflaţiei, este de aşteptat o continuare a scumpirii finanţării, BNR, prin dobânda cheie, urmând să continue tonul creşterii dobânzilor. Dincolo de efectele negative ale creşterii dobânzilor, aceasta reprezintă cea mai eficace măsură de politică monetară aflată la îndemâna Băncii Naţionale în lupta cu inflaţia”, a menţionat Claudiu Ghebaru, Senior Corporate Dealer în cadrul Moneycorp.

Antreprenori cer digitalizare şi restructurări în instituţiile de stat

Dincolo de măsurile luate de Banca Naţională, managerii văd un rol semnificativ în politicile publice practicate de guvern. Întrebaţi care ar fi măsurile pe care statul ar trebui să le ia pentru a echilibra situaţia economică, pentru a limita deficitul bugetar, cei mai mulţi dintre manageri (33%) au indicat restructurarea aparatului bugetar şi digitalizarea drept principalele decizii necesare în actualul context.

Raportat la moneda naţională, care a reprezentat în primul semestru un indicator de stabilitate într-o mare de probleme, majoritatea investitorilor cred că în următoarea perioadă cotaţia cursului euro va rămâne stabilă, indicând un curs de 4,9500 lei/euro până la finalul anului.

Dincolo de cei care văd un curs stabil, există 26,9% dintre manageri care cred că euro va trece de 5 lei în perioada următoare şi că se va situa până la un nivel de 5,05 lei.

“Având în vedere euroizarea economiei, constanţa cursului leului a fost un factor de stabilitate, fără de care nivelul inflaţiei ar fi fost mai ridicat. Rămâne de văzut dacă Banca Naţională, prin instrumentele pe care le are la dispoziţie, va putea să menţină acest interval. Provocările vor veni din zona macroeconomică, din evoluţia internaţională şi din performanţa comerţul exterior. Avem, din păcate, semnale negative în privinţa balanţei de plăţi şi nu ne rămâne decât să sperăm că autorităţile vor accesa cu succes fondurile din PNRR şi celelalte finanţări europene care, împreună, pot contribui decisiv la stabilitatea cursului’’, spune Cosmin Bucur, Managing Director Moneycorp Romania.

Sondajul realizat de Moneycorp şi firma de consultanţă Frames a fost derulat în perioada 27-31 mai 2022, pe un grup de peste 825 de companii din domenii diverse, precum IT&C, Asigurări, Echipamente, Materii prime, Energie, FMGC sau Turism. Profilul repondenţilor a fost reprezentat de middle si top management, cu studii superioare, 63% bărbaţi şi 37% femei, cu o vârstă medie de 41 de ani.

Citeşte şi: Săptămâna decisivă pentru modificările la Codul Fiscal. Adrian Câciu: Taxa de solidaritate va merge la sănătate și educație

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai cu Ronald' 😲
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?