Avertismentul analiştilor economici: România se îndreaptă spre un deficit bugetar comparabil cu cel din pandemie. Se aşteaptă creşteri de taxe şi impozitarea progresivă

Situația fiscală a României se confruntă cu o deteriorare semnificativă, depășind cu mult așteptările pentru acest an electoral. Conform unui raport al UniCredit Bank, deficitul bugetar ar putea atinge 7% din PIB, un nivel comparabil cu cel din al doilea an de pandemie. Această estimare contrastează puternic cu obiectivul guvernului PSD-PNL de a reduce deficitul la 5% din PIB în acest an, față de 6,6% în anul precedent.
Mircea Filipescu
01 iul. 2024, 12:57
Avertismentul analiştilor economici: România se îndreaptă spre un deficit bugetar comparabil cu cel din pandemie. Se aşteaptă creşteri de taxe şi impozitarea progresivă

„Din cauza alegerilor parlamentare care vor avea loc foarte târziu în acest an, vedem acum riscul ca deficitul bugetar să depășească 7% din PIB în 2024, cu excepția cazului în care guvernul reduce cheltuielile sau decide să facă arierate. Acestea din urmă ar afecta eforturile de anul viitor de a strânge băierile pungii”, au transmis Dan Bucșa, economist șef pentru Europa Centrală și de Est la UniCredit Londra, și Anca Negrescu, senior economist UniCredit Bank România.

UniCredit avertizează că doar prin creșterea taxelor se va putea reduce deficitul bugetar în anul viitor. Creșterea taxei pe valoare adăugată (TVA), a accizelor, a taxelor pe proprietate și pe mărfuri sunt măsurile propuse. De asemenea, UniCredit se așteaptă ca din 2026 să fie introdusă taxarea progresivă a veniturilor.

„Deficitul bugetar nu va fi redus în 2025 decât dacă impozitele cresc. În timp ce premierul Marcel Ciolacu continuă să nege că TVA-ul va crește, cel puțin la alimente și medicamente, ne așteptăm la o creștere a cotei TVA (cu 2 pp pentru cota principală) și la creșterea accizelor, a impozitelor pe proprietate și pe mărfuri”, au explicat economiștii UniCredit, pentru Profit.ro.

Situația fiscală a fost agravată de poziția partidelor de guvernare în contextul celor patru rânduri de alegeri din acest an. Salariile și pensiile de stat au fost majorate, iar din septembrie urmează o nouă creștere a pensiilor, contribuind astfel la creșterea deficitului fiscal.

„Campania electorală a oprit orice eforturi de îmbunătățire a colectării impozitelor, iar deficitul bugetar a crescut la 3,3% din PIB la sfârșitul lunii aprilie, mai mare decât în timpul pandemiei de COVID-19. Execuția slabă a bugetului se explică atât prin cheltuieli mai mari decât cele planificate (ceea ce este obișnuit într-un an electoral), cât și prin venituri mai mici decât cele planificate (pe lângă colectarea slabă a veniturilor, impozitele pe companiile energetice au scăzut în concordanță cu prețurile internaționale)”, au adăugat specialiștii UniCredit.

Citeşte şi: Inflaţia va scădea, spun specialiştii economici, dar există şi veşti proate pentru românii cu credite. Euro va trece de 5 lei

Aceştia estimează că, în cazul în care deficitul bugetar nu va fi corectat, riscul de scădere a ratingului de țară va crește în perioada 2025-2026. Creșterea economică este prevăzută să încetinească, de la 2,4% în 2024 la doar 1,3% în 2025, cel mai redus nivel de după pandemie.

„Fiscul are nevoie de încă un an pentru a pregăti sistemele spre o mișcare către taxarea progresivă a veniturilor din 2026, care ar trebui să ajute la o scădere a deficitului către 4% din PIB”, au mai declarat Bucșa și Negrescu.

Economiștii anticipează că economia va reacționa negativ la creșterile de taxe. Inflația ar urma să scadă la 4,5% la finele acestui an și să rămână la 4% în anul viitor, pe fondul creșterilor de taxe, în pofida reducerii cererii de consum. O revenire în ținta de 1,5-3,5% este posibilă abia în 2026, dacă ajustările continuă.

De asemenea, cursul de schimb este așteptat să urce la 5-5,1 lei/euro în primul trimestru al anului viitor, după alegeri. Datoria publică este prognozată să crească de la 49% la finele anului trecut la 51% în acest an și aproape 53% în 2025.

Citeşte şi: Se aplică de la 1 iulie. ANRE a aprobat majorarea tarifelor de distribuţie a gazelor

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2024. Topul școlilor din România. Update
Capital.ro
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de acum
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Atenționare de călătorie pentru cei care pleacă în vacanță! MAE anunță incendii şi restricţii de circulaţie!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Medic de la Spitalul Fundeni, amenințări cu pistolul în trafic
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
74,4% dintre elevii de clasa a VIII-a au obținut medii peste 5 la Evaluarea Națională, un procent în scădere față de anii anteriori
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?