BCR oferă siguranța deplină a tranzacțiilor operate prin intermediul băncii, dar fiecare dintre noi trebuie să fie atent și la ceea ce face, în afara cadrului bancar, pe calculator, tabletă sau mobil.
E important să reții că în general, mesajele trimise de bancă sunt personalizate cu numele și prenumele tău și nu îți cer informații confidențiale.
Citește cu atenție e-mailurile pe care le primești pentru a nu cădea în plasa răufăcătorilor. Cea mai întâlnită capcană este mesajul prin care te anunță că banca ți-a blocat brusc accesul la conturile tale. Se folosește pretextul unei pretinse datorii sau a unei nevoi de actualizare a datelor, însă în acest caz, e bine să știi că banca trebuie să te anunțe și telefonic.
Mai multe sfaturi de securitate AICI
Acordă atenție felului în care e scris email-ul, mai ales pentru că acest tip de mesaje, trimise în numele băncii, conțin frecvent greșelui gramaticale și de ortografie.
Fă diferența între codul PIN cu cel CVV (Card Verification Value). Cel din urmă este un număr de trei cifre scris pe spatele cardului de credit sau de debit. Majoritatea comercianților online îl solicită pentru a fi siguri că cel care face tranzacția este posesorul real al cardului.
Dacă le confunzi și PIN-ul tău ajunge pe mâinile nepotrivite, ești mai expus riscului ca cineva să se atingă conturile tale. De asta, e mai bine să îl ții pentru tine și așa vei asigura siguranța banilor tăi!
Specialiștii în securitate cibernetică îți recomandă să folosești o soluție de securitate performantă și actualizată la zi pentru a naviga pe internet în siguranță.
Nu deschide atașamente și nu accesa link-uri primite prin email de la persoane necunoscute.
Folosește programe antivirus
Programele antivirus îți protejează calculatorul personal sau smartphone-ul împotriva problemelor cauzate de viruși, malware, spyware
Odată ce ai instalat un program antivirus, asigură-te că îl și actualizezi periodic, întrucât apar mereu viruși noi
Fără un program antivirus instalat și actualizat, calculatorul, datele și banii tăi sunt în pericol
Actualizează-ți sistemul de operare
Calculatorul sau smartphone-ul prin care accesezi Internetul și George (Digital Banking) folosește un sistem de operare
Actualizează-ți permanent sistemul de operare pentru a te asigura că breșele de securitate nu vor fi exploatate
Actualizează-ți browser-ul
Browser-ul este un software prin care navighezi pe Internet și folosești George (Digital Banking)
Cele mai utilizate browsere sunt Microsoft Internet Explorer, Chrome și Firefox
O variantă actualizată la zi a browser-ului te ajută în prevenirea fraudelor, întrucât conține și îmbunătățiri la nivelul securității
Folosește aplicații din surse sigure
Nu instala aplicații din surse necunoscute
Aceste aplicații te pot expune unor riscuri cum ar fi: crearea de breșe de securitate, copierea datelor personale, căutarea informațiilor confidențiale cum ar fi parole, numere de carduri, conturi bancare
În ultimii doi ani, amenintarea ransomware, devine tot mai agresivă, iar IMM-urile sunt cele mai vizate de atacatori deoarece sunt și cele mai dispuse să plătească.
Un studiu global realizat de Spiceworks arată că una din cinci companii mici și mijlocii a suferit în ultimul an un atac de tipul ransomware. Acesta presupune o amenințare care criptează datele utilizatorilor și apoi cere recompensă pentru a reda accesul la acestea. În jur de 4.000 de atacuri cu ransomware au avut loc în fiecare zi din 2016, numărul lor a înregistrând o crestere de 300% față de anul precedent.
Atacatorii vizează mai nou companiile pentru a obține sume de bani mai mari, confirmând previziunile Bitdefender pentru anul 2017: ransomware va evolua spre victime cu un potential de plată din ce în ce mai ridicat.
Infractorii alocă resurse suplimentare îmbunătățirii sistemului care îi ajută să țintească automat victimele. Astfel, ei vor putea să deosebească utilizatorii obisnuiti de companii și, în consecință, să încerce să le șantajeze pe cele din urmă pentru sume de bani mai mari. Specialiștii anticipează că versiunile agresive ale ransomware nu se vor mai limita doar la criptarea fisierelor și la solicitarea de recompensă. Mai nou, vor trece la șantajul utilizatorilor și amenințarea lor cu publicarea documentelor pe Internet, dacă recompensa nu este plătită. Problema e că deși victimele vor putea să recupereze gratuit datele criptate de pe Internet, acestea vor putea fi accesate și de către alții, cauzând importante prejudicii de imagine.
Citește și: Banca Transilvania a transmis un avertisment de ultimă oră pentru clienții români
Circa 38% dintre IMM-uri plătesc recompensa, având o valoare în medie de 2.000 de euro, dar majoritatea nu recuperează informațiile confiscate.
Firmele mici și mijlocii lucrează cu informații de business sensibile (despre clienți, financiare sau despre produse, etc.) și sunt date pe care hackerii le prețuiesc cel mai mult. Studiul Bitdefender arată că doar 45% dintre IMM-urile care au plătit atacatorilor au reusit să recupereze datele sechestrate. Dintre cei infectați, cei mai multi au reusit sa recupereze datele pentru ca aveau o copie a acestora (65%) sau prin diverse practici legate de securitate (52%). Totuși, un sfert dintre ei nu au putut găsi vreo solutie și au pierdut definitiv datele.
În 77% din cazurile care au suferit o breșă de securitate în ultimele 12 luni, e-mailul a fost vectorul de atac principal. Mai exact, utilizatorii au fost păcăliți să descarce un fișier infectat în calculator, să acceseze un link infectat sau folosind alte tehnici de manipulare și înșelăciune (social engineering).
Doi din zece români spun că nu au actualizat vreodată sistemul de operare și programele folosite.
Peste jumătate dintre români nu folosesc cea mai nouă versiune de programe sau sisteme de operare pe dispozitivele lor. Un studiu Bitdefender arată că astfel utilizatorii le permit atacatorilor să îi infecteze cu diverse amenințări informatice exploatând vulnerabilități deja cunoscute.
Mulți români au pe dispozitive aceleași softuri din momentul cumpărării, inclusiv Windows XP, sistem de operare pentru care producătorul a încetat să mai dezvolte actualizări de securitate de aproape doi ani.
Iată câteva riscuri la care te expui când eviți să folosești programe și softuri actualizate la zi:
România se situează printre primele zece țări la nivel mondial, din păcate, la incidența atacurilor cibernetice.
Amenințarea ransomware reprezintă una dintre principalele preocupări ale companiilor în materie de securitate IT. Cele mai frecvente amenințări care vizează utilizatorii autohtoni sunt: Teslacrypt în proporție de 11%, Locky 10% si Cryptolocker în jur de 9%. Pentru toate aceste versiuni, Bitdefender a furnizat de-a lungul anului vaccinuri menite să ofere siguranță și să împiedice criptarea datelor.
Potrivit unor studii Bitdefender, realizate pe un esantion de companii, 13,7% dintre directorii de IT consideră ransomware o amenințare greu de gestionat.
69% dintre angajatorii care au participat la studii se arată îngrijorați că ar putea fi următoarea victimă a ransomware, fiind a treia frică după malware și phishing. Având acest fapt în gând, am pregătit o listă cu recomandări ce au rolul de a evita infectarea cu ransomware, adresate companiilor și directorilor de IT:
Datele tale bancare sunt expuse riscului de a fi atacate atunci când ești conectat la o rețea wireless publică sau fără parolă.
Aceste rețele sunt vulnerabile pentru că nu sunt securizate corespunzător și pot fi monitorizate prin mecanisme de supraveghere, iar tu poți deveni victima unei înșelăciuni.
Dacă totuşi ești nevoit să te conectezi la o astfel de reţea, ferește-te să introduci parole de acces sau să folosești servicii financiare online.
Folosește conexiunea de date mobile a telefonului sau tabletei pentru cumpărături online!
Mare atenție pe durata concediilor în străinătate deoarece infractorii sunt conștienți că turiștii preferă frecvent internet gratuit în locul datelor mobile. Mai mult, locurile care oferă servicii wireless gratuite sunt cadrul ideal pentru distribuirea de viruși, dat fiind că oricine le poate accesa.
Pentru ei e ușor să intercepteze traficul de pe dispozitivul folosit de tine și pot colecta informațiile personale, precum conturile și parolele folosite la plăți online. Însă pentru tine e greu dacă rămâi fără bani, mai ales în concediu.
Specialiștii în securitate cibernetică te avertizează asupra riscului de a face plăți online când ești conectat la o rețea Wi-Fi.
Ce poți face pentru securitatea datelor tale bancare?