Inteligența artificială ar putea afecta 60% dintre locurile de muncă din economiile avansate și 40% dintre locurile de muncă din întreaga lume. Schimbări radicale ar putea să se vadă în următorii doi ani.
Citește și: Unul dintre cei mai cunoscuţi economişti ai FMI: „Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim”
Șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a emis un avertisment macabru în ceea ce privește viitorul inteligenței artificiale în lume.
„Avem foarte puțin timp să pregătim oamenii pentru asta, afacerile pregătite pentru asta”, a spus ea la evenimentul organizat de Institutul Elvețian de Studii Internaționale, asociat Universității din Zurich. „Ar putea aduce o creștere extraordinară a productivității dacă o gestionăm bine, dar poate duce și la mai multă dezinformare și, desigur, la mai multe inegalități în societatea noastră”, a declarat directoarea generală a FMI la un eveniment organizat de Institutul Elvețian de Studii Internaționale.
Economia mondială a devenit mai predispusă la șocuri în ultimii ani, una dintre cauze fiind, spune Georgieva, pandemia globală din 2020, precum și războiul din Ucraina. Totuși, deși au avut loc multe situații delicate, printre care și problemele cauzate de criza climatică, economia a rămas rezistentă.
„Nu suntem în recesiune globală. Anul trecut au existat temeri că majoritatea economiilor vor intra în recesiune, asta nu s-a întâmpla. Inflația care ne-a lovit cu o forță foarte puternică este în scădere, aproape peste tot”, a mai declarat Georgieva, în trecut fiind ținta protestatarilor care au cerut măsuri împotriva schimbărilor climatice și combaterea datoriilor țărilor în curs de dezvoltare
Președintele Băncii Naționale Elvețiane, Thomas Jordan, prezent și el la eveniment, a declarat că lupta împotriva inflației în Elveția este acum mult avansată. Inflația a crescut la 1,4% în aprilie, a 11-a lună la rând în care creșterile de preț s-au încadrat în intervalul țintă de 0-2%.
„Perspectivele pentru inflație sunt mult mai bune. Se pare că pentru următorii câțiva ani, inflația ar putea fi într-adevăr în același interval de stabilitate a prețurilor”, a spus Jordan, mărturisind, însă, că încă există multă incertitudine.