„De cele mai multe ori sunt asociate unor branduri reale sau oameni publici, pentru ca tu să le cazi într-o plasă mai ușor. Ele pot să apară însă și pe rețelele sociale, prin SMS, prin apel telefonic sau prin e-mail. Fie că vorbim de persoane care se prezintă ca ‘experți’ dornici să-ți împărtășească ‘secretele’ investițiilor de succes sau așa-ziși ‘reprezentanți ai unei firme’ cu notorietate care pretind că dețin autorizațiile legale de la instituții precum ASF și care promit câștiguri fabuloase, scopul lor este de a te convinge să efectuezi plăți cu cardul sau viramente în scopul de a investi. De cele mai multe ori, solicitările inițiale sunt sume mici, pentru a te testa”, este mesajul transmis de ING.
Pentru a spori protecția clienților săi, ING recomandă utilizarea noilor setări de securitate disponibile în aplicația Home’Bank. Acestea permit controlul tranzacțiilor prin setarea unor limite și permisiuni pentru fiecare card. Modificările se aplică individual, astfel încât utilizatorii trebuie să ajusteze permisiunile pentru fiecare card în parte.
„Tot ce trebuie să faci este să intri în Home’Bank, să-ți alegi cardul și să mergi în secțiunea Limite și permisiuni card – Permisiuni”, explică reprezentanții ING, potrivit Profit.ro.
Recomandări pentru evitarea fraudelor financiare
Pentru a reduce riscul de a cădea victimă înșelătoriilor financiare, ING oferă o serie de sfaturi practice:
– Ignoră e-mailurile, mesajele private sau campaniile promovate pe rețelele sociale care oferă câștiguri ușoare.
– Închide fără ezitare apelurile care comunică „oferte de creditare de nerefuzat” sau „investiții cu profituri garantate”.
– Nu transmite date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin e-mail.
– Evită completarea datelor cardului sau a credențialelor aplicațiilor bancare pe paginile primite de la brokeri necunoscuți.
– Verifică legitimitatea companiilor care susțin că sunt autorizate. „Companiile românești intermediare de pe piața de capital pot fi verificate pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF)”, subliniază ING.
– Reține că promovarea serviciilor financiare prin furnizori de tip „call center” este interzisă în România și reprezintă o infracțiune.
Ce trebuie să faci dacă ai fost victima unei fraude
În cazul în care ai căzut deja victimă unei astfel de înșelătorii, ING recomandă următorii pași:
– Încetează orice contact cu persoanele implicate și nu efectua plăți suplimentare, indiferent de pretextele oferite (de exemplu, taxe de retragere a câștigurilor).
– Blochează cardul și schimbă codul de utilizator și parola aplicației de internet banking, dacă ai oferit aceste informații.
– Contactează banca prin canalele de comunicare oficiale (ING Office, My’Line – *2ING / 031 406 2464) și sesizează Poliția pentru a minimiza pierderile.
– Dezinstalează orice aplicație instalată la cererea frauduloasă („Anydesk”, de exemplu), instalează un antivirus și scanează dispozitivul. Pentru o siguranță maximă, resetează dispozitivul la setările din fabrică.
– Solicită schimbarea actului de identitate dacă ai furnizat o copie a acestuia și actualizează datele la bancă.
– Depune o sesizare la autoritățile competente, cum ar fi Poliția sau ASF.