Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că Uniunea Europeană se confruntă cu riscul de a nu reuşi să-şi asigure suficiente rezerve de gaz pentru iarna 2023-2024, în condițiile în care există riscul ca Rusia să taie gazele pentru Europa.
Aceasta a susținut un discurs în faţa Parlamentului European la Bruxelles, unde a avertizat că obţinerea resurselor de energie pentru iarna anului viitor „va fi chiar mai dificilă” decât în 2022.
După invadarea rușilor în Ucraina, UE a încercat să înlocuiscă importurile de energie furnizate de Rusia și să devină independentă de gazul rusesc.
Uniunea Europeană a impus o serie de măsuri restrictive împotriva Rusiei, inclusiv sancțiuni individuale, sancțiuni economice și măsuri diplomatice.
Dependența UE de importurile de energie rusești, în special de petrol și de gaze naturale, reprezintă preocupările din sfera politicii legate de siguranța alimentării cu energie la nivel mondial.
Potrivit Agenției Federale pentru Rețele, aproximativ 55% din gazul importat provine în prezent din Rusia, astfel încât dependența este deosebit de mare în comparație cu alte țări europene.
Ursula Von der Leyen a avertizat că o tăiere completă a aprovizionării cu gaz rusesc a Uniunii Europene, un deficit în aprovizionarea globală cu gaz natural lichefiat (GNL) şi cererea în creştere de GNL datorită refacerii economice a Asiei ar putea face ca blocul comunitar să-şi rateze ţintele de umplere a depozitelor înainte de iarna viitoare.
Preşedinta Comisiei Europene a spus că trebuie să se ia măsuri urgente şi a făcut referire la noile atribuţii propuse pentru a aproba cât mai repede proiectele de energie regenerabilă pentru a evita eventuale probleme de aprovizionare.
Statele membre ale Uniunii Europene au decis recent reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu 15% în această iarnă, de teama că Rusia va opri livrările de gaz.
Totodată, Ursula Von der Leyen a vorbit și despre importanţa susţinerii industriei europene în contextul preţurilor în creştere ale energiei. Ea a făcut referire la decizia Comisiei Europene de a relaxa regulile stricte privind ajutoarele de stat pentru a ajuta companiile aflate într-o situație dificilă.