Avertismentul lui Rafila! Reprezentantul OMS în România susţine că an putea fi afectaţi de virusul mutant, în ciuda cazurilor reduse din ultima perioadă.
„Matei Balș a fost un eveniment care a produs foarte multă emoție. Emoția este cea care generează schimbări. Eu nu cred că emoția trebuie să ducă la schimbarea ministrului Sănătății, dar noi am tot așteptat să vedem niște măsuri concrete, un program care să aducă un control asupra pandemiei.
Acum când este vorba să faci ceva concret, mai mult decât PR și personal branding, văd că lucrurile sunt mai greu de realizat. Nu cred că victimizarea este soluția”, a spus Alexandru Rafila în emisiunea „Marius Tucă Show” de marți seara.
„Nu s-a întâmplat nimic. Existau rapoarte în acest sens. Cred că nu mai este timpul pentru PR și victimizare, cred că este timpul pentru acțiune.
Alexandru Rafila, după întâlnirea cu sindicatele din sănătate: E nevoie de o politică de resurse umane pe termen mediu măcar
Până una alta, avea o evaluare a situației din spitale. Prezența fizică a ministrului poate că nu este necesară dacă ai viziune și ai un plan.
Spitalele noi vor reuși în 6-7-8 ani să rezolve probleme de sănătate speciale pentru un mic procent al pacienților din România.
Trebuie să existe o viziune, un proiect articulat și un plan de gestionare al acestei situații. Nu cred că pentru Vlad Voiculescu a fost o surpriză nominalizarea lui la Sănătate.
Oamenilor trebuie să le dai încredere să se testeze și posibilitatea să se testeze. Nu prin dezvoltarea de centre de testare, ci prin dezvoltarea de centre de prelevare. Trebuie să ușurezi accesul. Trebuie să regăsești controlul asupra cifrelor și, implicit, asupra pandemiei”, a spus Alexandru Rafila.
„Acum problema este a timing-ului. Nu poţi să spui sunt de prea puțin timp ministru ca să iau măsuri, dar cred că se puteau lua măsuri. Ar fi trebuit să fie un plan comunicat, o echipă operativă. În situații de urgență trebuie să iei măsuri urgente, nu pe termen mediu.
Există posibilitatea ca România să fie afectată de un posibil val trei, dar și de tulpina mutantă de coronavirus. Nici în prima situație nu s-a întâmplat nimic.
Exercițiile în ministerul Sănătății nu au fost de rezolvarea problemelor, ci de comunicare și imagine. Ministrul Sănătății trebuie să fie dedicat și să-și facă treaba.
Avertismentul lui Rafila despre vaccinul anti-COVID AstraZeneca
„Este un studiu realizat în Africa de Sud și este o preocupare legată de eficiența acestui vaccin. Vreau să vă spun un lucru clar: AstraZeneca a fost un vaccin testat pe persoane mai tinere, are o bună eficacitate, iar pe măsură ce se vor aduna dovezi, încrederea în el va crește. Ușurința manipulării și administrării acestui vaccin este importantă”, a explicat Alexandru Rafila.