„Toate persoanele nascute inainte de 1990 ar trebui sa se testeze de hepatita B, hepatita C si HIV pentru ca inainte de acest an nu existau seringi de unica folosina si cine a facut injectii sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri„, a declarat prof. dr. Streinu Cercel.
Din rezultatele studiului cofinantat de Ministerul Sanatatii reiese ca s-au efectuat 37.500 de teste in randul populatiei generale cu factori de risc pentru aceste infectii.
„In ceea ce priveste nivelul de cunostinte si atitudinile romanilor vis-a-vis de cele trei virusuri (HepB, HepC si HIV) exista in continuare un numar foarte mare de persoane care nu identifica in mod corect caile de transmitere ale acestor boli, nu au o perceptie corecta a riscului propriu de imbolnavire si tind sa adopte atitudini nepotrivite fata de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV. De asemenea, faptul ca mai mult de 80% dintre romani nu s-au testat niciodata pentru HIV arata faptul ca publicul general nu constientizeaza importanta preventiei in cazul bolilor asimptomatice„, a mai declarat profesorul.
Citeşte şi Teste medicale anuale pe care ar trebui să le facă orice adult