CONTRE pe vizitele elevilor la expoziţia de cadavre. Replica Muzeului Antipa la avertismentul MEN

Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare ca decizia de vizitare a expoziţiei "The Human Body", de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" să se ia în CA al şcolilor şi cu acordul scris al părinţilor, semnalând "aspecte controversate" şi un "posibil impact emoţional negativ". În replică, muzeul a cerut precizări ministerului, arătând că este "de neînţeles şi fără suport real avertismentul faţă de «un posibil impact negativ asupra vizitatorilor elevi»".
Iulian Tudor
03 apr. 2013, 12:58
CONTRE pe vizitele elevilor la expoziţia de cadavre. Replica Muzeului Antipa la avertismentul MEN

Într-o notă emisă pe 29 martie de către Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), li se solicită inspectoratelor şcolare să ceară unităţilor de învăţământ din subordine (şcoli generale şi licee), ca decizia de vizitare a expoziţiei „The Human Body”, deschisă în perioada 22 martie – 30 iunie, la Muzeul Naţional „Grigore Antipa” din Capitală, de către grupuri de elevi minori, să fie luată de către Consiliul de Administraţie (CA) al fiecărei unităţi.

Această solicitare a MEN este motivată în notă prin aceea că „există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ, pe care acestea îl pot avea asupra elevilor/ copiilor”.

CITEŞTE ŞI Vizitele elevilor la expoziţia „Human Body” de la Antipa, INTERZISE. Cine şi unde s-a luat decizia

În notă se mai stipulează că, în cazul în care decizia CA va fi favorabilă vizitării, „se va solicita acordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali ai elevilor/ copiilor”, cu informarea celor dintâi de „faptul că există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ al acestor exponate”.

Totodată, în cazul în care părinţii îşi dau acordul, „acestora li se va recomanda să-şi însoţească copiii minori cu vârsta sub 12 ani la vizitarea expoziţiei”.

Într-un comunicat al Muzeului Antipa, remis miercuri Mediafax, instituţia solicită Ministerului Educaţiei Naţionale semnalarea publică a „aspectelor controversate, generate de tipul de exponate” din expoziţia temporară „The Human Body” şi a influenţelor negative pe care le pot suferi elevii vizitatori ai expoziţiei.

Reprezentanţii muzeului precizează că au aflat din presă despre adresa nr. 38856/29.03.2013, emisă de către Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii şi îşi exprimă „nu doar nedumerirea, ci şi dezamăgirea faţă de lipsa de comunicare” a ministerului, care nici nu a solicitat instituţiei muzeale planul expoziţiei, textele complementare sau detalii despre piesele expuse.

„Menţionăm că în ziua de 21 martie 2013, în intervalul 10.00 – 20.00, profesorii şcolilor din Bucureşti au fost invitaţi să vizioneze, în mod gratuit, expoziţia «The Human Body» tocmai pentru a sesiza aspecte din expunerea temporară care ar putea aduce prejudicii de orice fel elevilor vizitatori”, se mai arată în comunicatul muzeului.

Referitor la existenţa unor „aspecte controversate generate de tipul de exponate”, precum şi a unui „posibil impact emoţional negativ al acestor exponate”, invocate în adresa MEN, reprezentanţii Muzeului Antipa precizează că, în România, nu a fost efectuat un studiu cu privire la impactul negativ pe care l-ar putea avea vizitarea expoziţiei „The Human Body”.

„Nu avem cunoştinţă despre pericolul generat de vizitarea expoziţiei «The Human Body» de către elevi, semnalat de o persoană autorizată precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat în psihologia copilului”, se arată în comunicat.

„În aceste condiţii, ţinem să mai precizăm că diseminarea informaţiei cu privire la adresa de mai sus este corectă şi justificată în ceea ce priveşte solicitarea acordului părinţilor elevilor care doresc să viziteze cu şcoala expoziţia «The Human Body». Rămâne, însă, de neînţeles şi fără suport real avertismentul faţă de «un posibil impact negativ asupra vizitatorilor elevi», cu atât mai mult cu cât recomandarea priveşte toţi elevii, indicaţi, în adresă, ca «minori». Nu toţi elevii cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, elevi ai claselor I-XII, sunt minori?„, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii muzeului mai susţin că demersul Ministerului Educaţiei Naţionale este „nejustificat” şi pentru că: „studiul anatomiei omului este obligatoriu prin programa clasei a VII-a, fiind singurul an dintre toţi cei 12 ani de învăţământ preuniversitar în care se predă această materie, începând cu clasa a IX-a, biologia nu mai figurează ca disciplină în învăţământul românesc, deşi, în mod paradoxal, examenul de bacalaureat se poate da şi la biologie/anatomie umană, admiterea la facultăţi precum Biologia, Medicina Umană, Farmacia, Stomatologia, Biochimia se face pe baza susţinerii examenului la disciplina anatomie umană, pentru multe dintre şcolile din România, dotarea cabinetului de biologie (dacă acesta există) cu un mulaj dedicat studiului anatomiei umane este un lux, aşa cum prezentarea teoriei creaţioniste este obiectivul principal de învăţământ al orelor de religie, teoria evoluţionistă ar trebui să nu reprezinte motiv de îngrijorare sau de înfiorare pentru nimeni”.

Reprezentanţii Muzeului Antipa mai semnalează că „adresa trimisă a ajuns să fie comunicată de unii dintre inspectorii judeţeni către unităţile din subordine cu textul: «Bună ziua! În săptămâna educativă, cei care şi-au propus excursii la Bucureşti, la recomandarea domnului ministru, nu aveţi voie să vizitaţi Muzeul Grigore Antipa»” şi că muzeul a suferit un prejudiciu de imagine.

Ei mai amintesc că elevii au acces gratuit în Muzeul Antipa, în toate vacanţele şcolare, întocmai ca şi toate grupurile organizate de copii defavorizaţi social sau cu dizabilităţi, care pot, însă, vizita gratuit muzeul de-a lungul întregului an.

În speranţa că această situaţie gravă, prin care oficiali din Ministerul Educaţiei Naţionale şi inspectorii şcolari au restricţionat sau chiar interzis accesul grupurilor organizate de elevi într-o expoziţie temporară sau în Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa», nu putem să nu solicităm luarea tuturor măsurilor care se impun pentru ca, pe viitor, nicio instituţie de cultură să nu mai fie «recomandată» ca locaţie interzisă elevilor. Solicităm Ministerului Educaţiei Naţionale să comunice public contribuţiile sau prejudiciile aduse de către Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» la îmbogăţirea cunoştinţelor biologice, la dezvoltarea gustului pentru cultură, la stimularea respectul pentru patrimoniul naţional natural şi cultural”, se arată în încheierea comunicatului instituţiei muzeale.

Expoziţia „The Human Body”, care include peste 200 de exponate – corpuri umane reale, care, prin disecţiile la nivelul organelor şi ţesuturilor oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă, asupra corpului omenesc -, va putea fi vizitată la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti până pe 30 iunie.

CITEŞTE ŞI: Expoziţie controversată cu TRUPURI UMANE la Muzeul Antipa. Vezi FOTO CARE ÎŢI TAIE RESPIRAŢIA

Spynews
Cine este Anca Surdu, noua iubită a lui Denis Alibec. Tânăra este campioană mondială și europeană la gimnastică | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Alimentul pe care mulți români îl consumă, fără să știe că provoacă balonare. Ce recomandă medicii pentru ameliorarea acestei situații de disconfort
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna august 2024. Casa de Pensii, precizări importante
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Antilia, cea mai scumpă casă din lume, valorează 2 miliarde de euro. Cum arată locuința magnatului indian Mukesh Ambani | FOTO
Spynews
Ultima dorință a lui Andrei Versace înainte să moară. Cu cine a vorbit în acea zi
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Scene de groază la Paris, chiar înainte de Jocurile Olimpice! O turistă de 25 de ani a fost agresată sexual de cinci indivizi. Ce măsuri au luat autoritățile
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
'Era un psihopat!'- Bunica Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț, mărturisiri șocante
substantial.ro
Jazz in the Park ajunge la a 12-a ediție: 30 august – 1 septembrie la Cluj-Napoca
MediaFlux
SENIORII care se pot PENSIONA cu 10 ANI mai DEVREME
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!