CONTRE pe vizitele elevilor la expoziţia de cadavre. Replica Muzeului Antipa la avertismentul MEN

Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare ca decizia de vizitare a expoziţiei "The Human Body", de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" să se ia în CA al şcolilor şi cu acordul scris al părinţilor, semnalând "aspecte controversate" şi un "posibil impact emoţional negativ". În replică, muzeul a cerut precizări ministerului, arătând că este "de neînţeles şi fără suport real avertismentul faţă de «un posibil impact negativ asupra vizitatorilor elevi»".
Iulian Tudor
03 apr. 2013, 12:58
CONTRE pe vizitele elevilor la expoziţia de cadavre. Replica Muzeului Antipa la avertismentul MEN

Într-o notă emisă pe 29 martie de către Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), li se solicită inspectoratelor şcolare să ceară unităţilor de învăţământ din subordine (şcoli generale şi licee), ca decizia de vizitare a expoziţiei „The Human Body”, deschisă în perioada 22 martie – 30 iunie, la Muzeul Naţional „Grigore Antipa” din Capitală, de către grupuri de elevi minori, să fie luată de către Consiliul de Administraţie (CA) al fiecărei unităţi.

Această solicitare a MEN este motivată în notă prin aceea că „există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ, pe care acestea îl pot avea asupra elevilor/ copiilor”.

CITEŞTE ŞI Vizitele elevilor la expoziţia „Human Body” de la Antipa, INTERZISE. Cine şi unde s-a luat decizia

În notă se mai stipulează că, în cazul în care decizia CA va fi favorabilă vizitării, „se va solicita acordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali ai elevilor/ copiilor”, cu informarea celor dintâi de „faptul că există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ al acestor exponate”.

Totodată, în cazul în care părinţii îşi dau acordul, „acestora li se va recomanda să-şi însoţească copiii minori cu vârsta sub 12 ani la vizitarea expoziţiei”.

Într-un comunicat al Muzeului Antipa, remis miercuri Mediafax, instituţia solicită Ministerului Educaţiei Naţionale semnalarea publică a „aspectelor controversate, generate de tipul de exponate” din expoziţia temporară „The Human Body” şi a influenţelor negative pe care le pot suferi elevii vizitatori ai expoziţiei.

Reprezentanţii muzeului precizează că au aflat din presă despre adresa nr. 38856/29.03.2013, emisă de către Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii şi îşi exprimă „nu doar nedumerirea, ci şi dezamăgirea faţă de lipsa de comunicare” a ministerului, care nici nu a solicitat instituţiei muzeale planul expoziţiei, textele complementare sau detalii despre piesele expuse.

„Menţionăm că în ziua de 21 martie 2013, în intervalul 10.00 – 20.00, profesorii şcolilor din Bucureşti au fost invitaţi să vizioneze, în mod gratuit, expoziţia «The Human Body» tocmai pentru a sesiza aspecte din expunerea temporară care ar putea aduce prejudicii de orice fel elevilor vizitatori”, se mai arată în comunicatul muzeului.

Referitor la existenţa unor „aspecte controversate generate de tipul de exponate”, precum şi a unui „posibil impact emoţional negativ al acestor exponate”, invocate în adresa MEN, reprezentanţii Muzeului Antipa precizează că, în România, nu a fost efectuat un studiu cu privire la impactul negativ pe care l-ar putea avea vizitarea expoziţiei „The Human Body”.

„Nu avem cunoştinţă despre pericolul generat de vizitarea expoziţiei «The Human Body» de către elevi, semnalat de o persoană autorizată precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat în psihologia copilului”, se arată în comunicat.

„În aceste condiţii, ţinem să mai precizăm că diseminarea informaţiei cu privire la adresa de mai sus este corectă şi justificată în ceea ce priveşte solicitarea acordului părinţilor elevilor care doresc să viziteze cu şcoala expoziţia «The Human Body». Rămâne, însă, de neînţeles şi fără suport real avertismentul faţă de «un posibil impact negativ asupra vizitatorilor elevi», cu atât mai mult cu cât recomandarea priveşte toţi elevii, indicaţi, în adresă, ca «minori». Nu toţi elevii cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, elevi ai claselor I-XII, sunt minori?„, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii muzeului mai susţin că demersul Ministerului Educaţiei Naţionale este „nejustificat” şi pentru că: „studiul anatomiei omului este obligatoriu prin programa clasei a VII-a, fiind singurul an dintre toţi cei 12 ani de învăţământ preuniversitar în care se predă această materie, începând cu clasa a IX-a, biologia nu mai figurează ca disciplină în învăţământul românesc, deşi, în mod paradoxal, examenul de bacalaureat se poate da şi la biologie/anatomie umană, admiterea la facultăţi precum Biologia, Medicina Umană, Farmacia, Stomatologia, Biochimia se face pe baza susţinerii examenului la disciplina anatomie umană, pentru multe dintre şcolile din România, dotarea cabinetului de biologie (dacă acesta există) cu un mulaj dedicat studiului anatomiei umane este un lux, aşa cum prezentarea teoriei creaţioniste este obiectivul principal de învăţământ al orelor de religie, teoria evoluţionistă ar trebui să nu reprezinte motiv de îngrijorare sau de înfiorare pentru nimeni”.

Reprezentanţii Muzeului Antipa mai semnalează că „adresa trimisă a ajuns să fie comunicată de unii dintre inspectorii judeţeni către unităţile din subordine cu textul: «Bună ziua! În săptămâna educativă, cei care şi-au propus excursii la Bucureşti, la recomandarea domnului ministru, nu aveţi voie să vizitaţi Muzeul Grigore Antipa»” şi că muzeul a suferit un prejudiciu de imagine.

Ei mai amintesc că elevii au acces gratuit în Muzeul Antipa, în toate vacanţele şcolare, întocmai ca şi toate grupurile organizate de copii defavorizaţi social sau cu dizabilităţi, care pot, însă, vizita gratuit muzeul de-a lungul întregului an.

În speranţa că această situaţie gravă, prin care oficiali din Ministerul Educaţiei Naţionale şi inspectorii şcolari au restricţionat sau chiar interzis accesul grupurilor organizate de elevi într-o expoziţie temporară sau în Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa», nu putem să nu solicităm luarea tuturor măsurilor care se impun pentru ca, pe viitor, nicio instituţie de cultură să nu mai fie «recomandată» ca locaţie interzisă elevilor. Solicităm Ministerului Educaţiei Naţionale să comunice public contribuţiile sau prejudiciile aduse de către Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» la îmbogăţirea cunoştinţelor biologice, la dezvoltarea gustului pentru cultură, la stimularea respectul pentru patrimoniul naţional natural şi cultural”, se arată în încheierea comunicatului instituţiei muzeale.

Expoziţia „The Human Body”, care include peste 200 de exponate – corpuri umane reale, care, prin disecţiile la nivelul organelor şi ţesuturilor oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă, asupra corpului omenesc -, va putea fi vizitată la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti până pe 30 iunie.

CITEŞTE ŞI: Expoziţie controversată cu TRUPURI UMANE la Muzeul Antipa. Vezi FOTO CARE ÎŢI TAIE RESPIRAŢIA

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Un gigant global se extinde în România. Femeile vor fi încântate
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ce avere are Laura Vicol? Suma colosală pe care o deține în bijuterii și ceasuri
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Alphabet renunță la angajamentul de a nu folosi inteligența artificială în scopuri militare
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol