Avertismentul Moscovei vine în contextul în care ia în calcul oprirea gazoductului către Germania dacă Occidentul va interzice petrolul rusesc.
Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că „interzicerea petrolului rusesc ar putea avea consecinţe catastrofale pentru piaţa globală”, transmite BBC.
Decizia ar influenţa considerabil preţul barilului de petrol care ar putea ajunge la 300 de dolari. Vă reamintim că preţul barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a urcat duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008. Ulterior, cotaţiile au scăzut, dar luni dimineaţa pe piaţa din Asia barilul de ţiţei WTI american era cotat la 124,64 dolari, în creştere cu 7,75%, în timp ce cotaţia ţiţeiului Brent din Marea Nordului era în creştere cu 8,79% până la 128,49 dolari.
Statele Unite vor ca, împreună cu aliaţii săi, să aplice sancţiuni Rusiei pentru că a invadat Ucraina, la ordinul lui preşedintelui Vladimir Putin. În schimb, Germania şi Olanda au respins luni un astfel de plan.
Uniunea Europeană importă aproape 40% din gaze şi 30% din petrol din Rusia şi nu dispune de alternative facile pentru a găsi un alt furnizor de resurse.
Într-un discurs susţinut la postul public de televiziune din Rusia, Alexander Novak a declarat că ar fi „imposibil de găsit o alternativă la petrolul rus pe piaţa europeană”.
„Va dura mulţi ani şi va fi mult mai scump pentru clienţii europeni. În cele din urmă, ei vor fi cei mai afectați de acest rezultat”, a afirmat vicepremierul rus, conform sursei citate.
Făcând referire la decizia Germaniei de luna trecută prin care a sistat gazoductului Nord Stream 2, Alexander Novak a reiterat că un embargo pus produselor petroliere ar putea duce la represalii.
„Avem tot dreptul să luăm o decizie asemănătoare şi să impunem un embargo asupra gazului livrat prin gazoductul existent Nord Stream 1”, a mai precizat oficialul rus.
Rusia este principalul producător de gaze naturale din lume şi al doilea cel mai mare producător mondial de ţiţei, iar orice sancţiune aplicată asupra industriei energetice i-ar putea afecta grav economia.
Totodată, statul rus furnizează la nivel mondial aproape 10% din produsele din nichel, care este folosit în principal pentru realizarea oţelului inoxidabil şi bateriilor pentru maşinile electrice. Marţi, preţul nichelului la Bursa de la Londra a crescut de peste două ori, ajungând în premieră la 100.000 de dolari tona.