Avertismentul Moscovei după Europa vrea să interzică importul de petrol rusesc. „Vor fi consecinţe catastrofale”

Europa vrea să-şi reducă dependenţa faţă de petrolul rusesc, la insistenţele unor lideri occidentali, precum premierul britanic Boris Johnson. În schimb, Rusia a avertizat că o astfel de decizie ar putea avea "consecinţe catastrofale", iar preţul barilului de petrol ar putea depăşi 300 de dolari.
Filip Stan
08 mart. 2022, 11:16
Avertismentul Moscovei după Europa vrea să interzică importul de petrol rusesc.

Avertismentul Moscovei vine în contextul în care ia în calcul oprirea gazoductului către Germania dacă Occidentul va interzice petrolul rusesc.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că „interzicerea petrolului rusesc ar putea avea consecinţe catastrofale pentru piaţa globală”, transmite BBC.

Decizia ar influenţa considerabil preţul barilului de petrol care ar putea ajunge la 300 de dolari. Vă reamintim că preţul barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a urcat duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008. Ulterior, cotaţiile au scăzut, dar luni dimineaţa pe piaţa din Asia barilul de ţiţei WTI american era cotat la 124,64 dolari, în creştere cu 7,75%, în timp ce cotaţia ţiţeiului Brent din Marea Nordului era în creştere cu 8,79% până la 128,49 dolari.

Citeşte şi: Europa rămâne fără gaze! Rusia ameninţă în mod direct că va opri livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1

Statele Unite vor ca, împreună cu aliaţii săi, să aplice sancţiuni Rusiei pentru că a invadat Ucraina, la ordinul lui preşedintelui Vladimir Putin. În schimb, Germania şi Olanda au respins luni un astfel de plan.

Uniunea Europeană importă aproape 40% din gaze şi 30% din petrol din Rusia şi nu dispune de alternative facile pentru a găsi un alt furnizor de resurse.

Într-un discurs susţinut la postul public de televiziune din Rusia, Alexander Novak a declarat că ar fi „imposibil de găsit o alternativă la petrolul rus pe piaţa europeană”.

„Va dura mulţi ani şi va fi mult mai scump pentru clienţii europeni. În cele din urmă, ei vor fi cei mai afectați de acest rezultat”, a afirmat vicepremierul rus, conform sursei citate.

Făcând referire la decizia Germaniei de luna trecută prin care a sistat gazoductului Nord Stream 2,  Alexander Novak a reiterat că un embargo pus produselor petroliere ar putea duce la represalii.

„Avem tot dreptul să luăm o decizie asemănătoare şi să impunem un embargo asupra gazului livrat prin gazoductul existent Nord Stream 1”, a mai precizat oficialul rus.

Rusia este principalul producător de gaze naturale din lume şi al doilea cel mai mare producător mondial de ţiţei, iar orice sancţiune aplicată asupra industriei energetice i-ar putea afecta grav economia.

Totodată, statul rus furnizează la nivel mondial aproape 10% din produsele din nichel, care este folosit în principal pentru realizarea oţelului inoxidabil şi bateriilor pentru maşinile electrice. Marţi, preţul nichelului la Bursa de la Londra a crescut de peste două ori, ajungând în premieră la 100.000 de dolari tona.

Citeşte şi: Pensii 2022. Această categorie de români poate ieși mai repede la pensie! Ce criterii trebuie să fie îndeplinite

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele PSD Marcel Ciolacu anunță candidatura la un nou mandat
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'