„Aceste teste pentru anticorpi vor putea măsura acel nivel de prezenţă serologică, acel nivel de anticorpi, dar asta nu înseamnă că cineva cu anticorpi este imun”, a declarat dr. Maria Van Kerkhove, director la OMS pentru boli emergente şi zoonoză, la sediul instituţiei din Geneva, contorm postului CNBC, citat de News.ro.
Specialiştii OMS susţin că aşa numitele teste serologice sau pentru anticorpi pot indica dacă o persoană a avut noul coronavirus şi a fost fie asimptomatică, fie recuperată.
Peste 560.000 dintre cele 2,1 milioane de cazuri de coronavirus din întreaga lume s-au recuperat, arată datele Universităţii Johns Hopkins.
Chiar şi în aceste condiţii, specialiştii în boli infecţioase susţin că numărul total de cazuri de infecţie cu noul coronavirus este probabil mult mai mare. Motivul: nu toţi oamenii infectaţi sunt detectaţi.
Autorităţile americane au anunţat că au început să fie efectuate teste pentru anticorpi.
De altfel, preşedintele Donald Trump a recomandat statelor federale să folosească testele întrucât autorităţile încep să relaxeze unele măsuri de distanţare socială, instituite pentru a preveni răspândirea pandemiei de coronavirus care a afectat peste 671.000 de persoane în Statele Unite.
„Aceste teste vor măsura nivelul de anticorpi. Este un răspuns pe care corpul îl are o săptămână sau două mai târziu după ce a fost infectat cu acest virus. În acest moment, nu avem dovezi că utilizarea unui test serologic poate arăta că un individ este imun sau protejat de reinfectare”, a explicat dr. Maria Van Kerkhove.
Cercetătorii încă mai determină durata de protecţie oferită de anticorpi unei persoane care a fost infectată cu coronavirus.
”Nimeni nu este sigur dacă cineva cu anticorpi este complet protejat împotriva bolii sau a fi expus din nou”, a spus dr. Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgenţă al OMS.
”În plus, unele dintre teste au probleme cu sensibilitatea. Pot da un rezultat fals”, a adăugat el.
La începutul acestei săptămâni, oficialii OMS au spus că nu toate persoanele care se recuperează după Covid-19 au anticorpi pentru a lupta împotriva unei a doua infecţii, ridicând îngrijorarea că pacienţii ar putea să nu dezvolte imunitate după ce au supravieţuit Covid-19.