Avertismentul OMS, după apariţia variolei maimuţei. Focarele de boli endemice, cum ar fi variola maimuţei şi febra lassa, devin din ce în ce mai persistente şi mai frecvente, a avertizat miercuri directorul pentru situaţii de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Mike Ryan.
Pe măsură ce schimbările climatice contribuie la schimbarea rapidă a condiţiilor meteorologice, animalele şi oamenii îşi schimbă comportamentul de căutare a hranei. Ca urmare, bolile care circulă de obicei la animale ajung din ce în ce mai des la oameni, a explicat Ryan.
„Din nefericire, această capacitate de a amplifica boala şi de a o transmite mai departe în cadrul comunităţilor noastre este în creştere – astfel încât atât factorii de apariţie a bolilor, cât şi cei de amplificare a bolilor au crescut„, a precizat Mike Ryan.
Citeşte şi: OMS anunţă o nouă epidemie în Europa. Avertismentul care dă fiori românilor
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că cele aproximativ 200 de cazuri de variola maimuţei (”monkeypox”) descoperite în ultimele săptămâni în ţări în care virusul nu circulă de obicei ar putea fi doar ”vârful aisbergului”, relatează AFP.
”Nu ştim dacă nu cumva vedem decât vârful aisbergului”, a declarat vineri, în cadrul unei prezentări statelor membre a răspândiri ”neobişnuite” a virusului, la Adunarea Mondială a Sănătăţii, la Geneva, în Elveţia, directoarea Departamentului OMS al Pregătirii Mondiale pentru Riscuri Infecţioase Sylvie Briand.
Experţii încearcă să stabilească ce a cauzat această ”situaţie neobişnuită”, iar rezultate preliminare nu arată o variaţie sau o mutaţie a virsului variolei maimuţei, a anunţat Sylvie Briand.