Într-o conferință dedicată amenințărilor ecologice, Guterres a declarat că mările și oceanele sunt „amenințate ca niciodată până acum”, precizând că, potrivit ultimilor studii, deșeurile de plastic ar putea depăși, până în 2050, masa peștilor, dacă nu vor fi întreprinze măsuri urgente.
Președinți, miniștri, diplomați și activiști din domeniul protecției mediului participă la conferința de cinci zile, care a debutat pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului Înconjurător.
Poluarea, pescuitul excesiv, schimbările climatice și exploatarea cu orice preț a resurselor naturale sunt principalele amințări cu care se confruntă apele planetei, a subliniat șeful ONU, relatează publicația Time.
Citeşte şi Stephen Hawking: Omenirea trebuie să colonizeze o altă planetă pentru a supravieţui
„Trebuie să lăsăm deoparte câștigurile naționale pe termen scurt, pentru a preveni o catastrofă globală pe termen lung”, a declarat Antonio Guterres.
Secretarul general al ONU a citat un raport al Forumului Economic Mondial din 2016, potrivit căruia peste 150 de milioane de tone de deșeuri plastice se află în oceanele de pe întreg mapamondul.
„Într-un scenariu obișnuit, un ocean va conține, până în 2025, câte o tonă de material plastic raportat la trei tone de pește, iar până în 2050, va conține mai mult plastic decât pește, în greutate”, se precizează în raport.
Președintele Adunării Generale a ONU, Peter Thompson, a declarat: „Am declanșat o plagă de materiale plastice pe suprafața oceanelor, care defăimează natura”.