Ce este un al doilea val?
Pandemiile sunt cauzate de agenţi patogeni pentru care oamenii nu au protecţie imunitară, în majoritatea cazurilor pentru că aceşti patogeni au o formă nouă, pe care organismul uman nu a cunoscut-o. Un al doilea val poate fi asemănat cu un tsunami sau cu replica unui cutremur.
Ce duce la apariţia unui al doilea val?
Pandemiile pot fi încetinite temporar de vreme şi de alţi factori, dar în acest caz au posibilitatea de a migra către emisfera sudică, atunci când cea nordică se încălzeşte şi invers. Un alt motiv pentru care virusul poate migra este infectarea la scară mare a unei regiuni, astfel încât populaţia îşi dezvoltă imunitatea şi epidemia se mută înspre o zonă nouă. În cazul COVID 19, având în vedere că majoritatea ţărilor au adoptat măsuri de distanţare socială, procentul de infectaţi este relativ mic şi, odată cu interacţiunea limitată între oameni, aşa numita imunitate de turmă nu s-a dezvoltat. Astfel, odată cu renunţarea la aceste măsuri, virusul ar avea destui potenţiali subiecţi noi spre care să migreze.
Care sunt şansele apariţiei unui al doilea val?
Indiciile din China, prima ţară care s-a confruntat cu epidemia de COVID 19, arată că există o posibilitate reală ca acesta să apară, dacă restricţiile sunt ridicate prea devreme şi în absenţa unor măsuri complementare. În mai multe oraşe din China care au fost redeschise odată cu intrarea pe panta descendentă a numărului de infectaţi, au fost reimpuse restricţii în martie, când s-a observat că numărul cazurilor începuse din nou să crească alarmant. Această creştere se datorează faptului că majoritatea celor izolaţi nu au dezvoltat imunitate la noul virus, deci sunt la fel de expuşi ca şi la momentul apariţiei, până la imunizare prin contactare sau prin apariţia unui vaccin.
Ce ar putea împiedica un al doilea val?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ridicarea restricţiilor de circulaţie în etape, astfel încât efectul înlăturării fiecăreia să poată fi testat şi evaluat, înainte de a se trece la următoarea. În acelaşi timp, experţii recomandă ca soluţie pentru a limita numărul infecţiilor, fără o izolare masivă, creşterea numărului de teste şi urmărirea cât mai exactă a contacţilor, astfel încât mare parte din suspecţi să poată fi izolaţi înainte de a apuca să răspândească virusul.