Avertismentul privind piaţa de energie: „Ori Guvernul va reveni la piaţa reglementată, ori va continua să corijeze, dar asta va duce la creşterea numărului de societăţi comerciale intrate în faliment”

Profesorul Mircea Coşea spune că adevărata criză a preţurilor la energie se va vedea de la 1 aprlie, atunci când măsurile de plafonare şi compensare luate de Guvern vor expira.
Filip Stan
08 feb. 2022, 16:33
Avertismentul privind piaţa de energie:

Mircea Coşea spune că, în momentul în care preţul la energie nu va mai fi plafonat, iar facturile nu vor mai beneficia de compensare, Guvernul va avea două soluţii pentru ca facturile să fie suportabile: prima ar fi să revină la piaţa reglementată, iar a doua ar fi să continue să aplice măsuri de ajutorare punctuale, dar aceasta ar putea avea efecte grave în zona de business.

Profesorul Mircea Coșea spune că Guvernul ar putea să înceteze cu certurile și să ia măsuri pentru revenirea la piața reglementată în energie, ceea ce va duce la o situație acceptabilă la început lunii aprilie.

„Sunt două variante. Ori ne putem aştepta ca în zilele următoare Guvernul – care probabil că va înţelege că trebuie să termine cu certurile şi să lucreze – va lua măsuri de revenire la piaţa reglementată în energie şi atunci la 1 aprilie ne vom găsi într-o situaţie acceptabilă – nu spun că e o situaţie favorabilă, dar acceptabilă, pentru că această decizie ar mai atenua preţul energie.

Subliniez, însă, foarte clar, un lucru: preţul energiei, chiar dacă se va decide întoarcerea la piaţa reglementată, nu va mai reveni la nivelul de dinainte de liberalizare, el va fi mai mare, pentru că tendinţa generală este de creştere a preţului energiei în toată lumea, iar acest val de creştere este prezent şi la noi, iar elementele principale care duc la creşterea preţului energiei în România nu sunt legate de liberalizarea pieţei, sunt legate şi de o anumită lipsă de investiţii pe o perioadă îndelungată, pierderi în reţea, facturi mari în legătură cu cumpărarea gazului prin intermediari de la Gazprom, deci va fi mai mare ca înainte de liberalizare, dar oricum, dacă se reglementează atunci va fi o temperare a acestei creşteri fabuloase”, spune Mircea Coșea, pentru DC Business.

Citeşte şi: Factură la gaze de peste 1.100 de lei, la un bloc fără niciun consumator

Cea de-a doua soluție prezentată de profesorul Mircea Coșea este corijarea facturilor prin diferite ordonanțe de urgență, însă acestă metodă va avea un efect nociv asupra societății.

„A doua variantă ar fi ca Guvernul să nu reglementeze piaţa, să încerce să corijeze, aşa cum a făcut şi până acum, prin diferite ordonanţe de urgenţă, facturile, dacă e posibil, pentru că această posibilitate de corijare a facturilor este destul de incertă, pentru că noi nu cunoaştem amploarea fenomenului. Deocamdată numărul de facturi greşite pe care le-a înregistrat Guvernul sunt cele care vin din oraşe mari, din zone în care populaţia poate înţelege factura şi poate să se adreseze cuiva ca să arate că e greşită. Dar în mediul rural şi în oraşele foarte mici sau îndepărtate, unde populaţia – să fim sinceri – nu ştie cum să citească o factură, nu va pleca nicăieri cu trenul, cu autobuzul, în cel mai apropiat oraş mare ca să se ducă să se certe pe la vreun ghişeu. Deci o parte a facturilor greşite noi nu o vom cunoaşte.

Această încercare de a corija din mers câteva elemente prin noi ordonanţe de urgenţă care nu vor merge la esenţa lucrurilor va face ca din aprilie să avem nişte efecte care să fie vizibile: creşterea numărului de societăţi şi actori economici care vor intra în faliment – în principal cei legaţi de aşa numita zonă energofagă – aici nu trebuie să ne gândim la industrie, că nu prea e cazul, ci la activităţi din industria alimentară, spre exemplu panificaţia care va fi lovită, tot ceea ce înseamnă prelucrarea cărnii, a laptelui. Aici va fi un număr important de societăţi care nu vor putea să facă faţă. Şi va aparea un fenomen normal în aceste situaţii: şomajul. Statul va trebui să intre pe şomaj tehnic cu cheltuieli foarte mari”, a subliniat profesorul Coşea.

Citeşte şi: Tichete de masă şi salarii fabuloase, pentru acest post de muncă. Românii fac coadă la angajari

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Joe Biden face o nouă gafă într-un discurs despre condițiile meteorologice din Statele Unite
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!