„Am făcut conferinţa de presă pentru a vă prezenta analiza PSD privind costurile economice ale crizei politice declanşate şi întreţinute de PNL şi de preşedintele Iohannis. Costul total al crizei este de 10 miliarde de lei, bani care vor fi suportaţi de către toţi românii. În medie fiecare cetăţean al României, adult, va da din buzunar 650 de lei”, a afirmat senatorul Radu Oprea, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a mai spus că liberalii au cheltuit cu 9 miliarde mai mult decât media cheltuielilor lunare în timpul guvernării PSD.
„Vă prezint în continuare câteva din cauzele care au condus la acest dezastru economic pe care l-a făcut PNL în doar trei luni de zile şi este probabil cel mai rapid faliment economic înregistrat vreodată. În primul rând, a fost un dezmăţ al cheltuielilor. Au cheltuit cu 9 miliarde de lei mai mult decât media cheltuielilor lunare în timpul PSD. Veniturile bugetare au scăzut brusc. Imediat după venirea PNL la guvernare în primele zece luni, PSD reuşise să crească veniturile cu 12,4% mai mult decât în anul 2018, iar apoi dacă ne uităm pe cifre, veţi vedea că au scăzut cu 5% în lunile noiembrie şi decembrie, aceste venituri la bugetul de stat”, a mai spus Radu Oprea.
Senatorul social-democrat a mai afirmat că în trei luni de guvernare PNL a împrumutat 10 miliarde de euro, de patru ori mai mult decât se împrumuta PSD.
„În al treilea rând, în cele trei luni de guvernare PNL a împrumutat 10 miliarde de euro. Este de patru ori mai mult decât se împrumuta PSD. Şi o fac tocmai aceia care ne acuzau pe noi că îndatorăm generaţiile viitoare şi este un lucru care devine foarte îngrijorător şi care se referă la dinamica împrumuturilor, la viteza cu care ne împrumutăm, care astăzi este mult mai mare decât viteza creşterii economice, adică ne împrumutăm mai mult decât putem duce”, a mai declarat senatorul PSD.
El a afirmat că PNL a dus România în deficit execesiv.
„În al patrulea rând au dus România în deficit excesiv. Am lăsat un deficit de 2,8% şi putem arăta oricând că ne încadram într-un deficit de 3% . Ei au dat drumul unor cheltuieli foarte mari şi au închis robinetul colectării veniturilor. În aceste condiţii, resursele bugetare s-au golit imediat şi am fost anunţaţi de către Comisia Europeană că începe procedura de deficit excesiv împotriva României”, a explicat Radu Oprea.