Avertismentul Revolut pentru toți clienții săi. Fraudă cu banii de pe card

Revolut, compania financiară globală cu peste 50 de milioane de clienți la nivel mondial și peste 4 milioane în România, a publicat un nou raport despre protecția fondurilor clienților și prevenirea fraudelor, care indică evoluția rapidă a tacticilor folosite de fraudatori atât la nivel global, cât și pe plan local.
Mircea Filipescu
01 apr. 2025, 13:49
Avertismentul Revolut pentru toți clienții săi. Fraudă cu banii de pe card

Raportul Revolut avertizează că fraudatorii apelează tot mai des la platformele de mesagerie criptată pentru a-și ținti victimele, iar în a doua jumătate a anului 2024, creșterile cele mai mari le-au avut WhatsApp și Telegram. În ciuda acestor evoluții, platformele Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) au reprezentat medii de propagare a fraudelor pentru circa 54% dintre scam-urile raportate de clienții Revolut, la nivel global, și 64% dintre cele reclamate în România.

Revolut a făcut o serie de precizări cheie pentru clienții săi

Fraudele sunt o provocare mare pentru toată industria financiar-bancară, însă Revolut tratează cu grijă acest fenomen, reușind ca în 2024 să prevină pierderi în valoare de peste 600 milioane de lire sterline.

Pentru a crește siguranța fondurilor clienților, Revolut a lansat o serie de noi funcționalități de securitate, cum ar fi apelurile în aplicație, care ajută clienții să evite scam-urile prin impersonare, dar și sisteme bazate pe inteligență artificială pentru a detecta fraudele în timp real. Pe lângă măsuri precum limitele pentru tranzacții și autentificarea biometrică, Revolut pune la dispoziția clienților resurse educative pentru a-și diversifica informațiile despre fraude și potențialele riscuri.

Vezi și Bye-bye, Revolut și Salt Bank! O nouă bancă digitală invadează piața cu oferte de credit irezistibile

Însă instituțiile financiare singure nu pot combate numărul mare de scam-uri care apar pe internet, iar cele mai multe pornesc de pe platformele de social media. Iată principalele constatări ale Raportului privind protecția fondurilor clienților și prevenirea fraudelor, publicat de Revolut:

• Criptarea nu înseamnă automat protecție – Fraudele care pornesc și se distribuie prin WhatsApp și Telegram reprezintă acum peste o treime din numărul total al fraudelor raportate global (39%), respectiv 40% în România. Consumatorii sunt lăsați să creadă că aceste platforme sunt sigure, dar numai în cazul Telegram, numărul fraudelor a crescut, la nivelul sem. II 2024, cu 121%, la nivel global. În cazul Whatsapp, creșterea a fost de 67%.

• Meta se menține ca principala sursă de diseminare a fraudelor – În sem. II 2024, platformele Meta au reprezentat peste 54% din numărul total de fraude raportate de utilizatorii Revolut (64% în România).

• Scam-urile de cumpărături sunt cele mai răspândite la nivel global și afectează mai ales generațiile mai tinere – În ciuda schimbărilor constante care apar în tipologia fraudelor, scam-urile de cumpărături rămân pe prima poziție și în acest al treilea raport Revolut. În a doua jumătate a anului trecut, numărul de raportări ale scam-urilor de acest tip a crescut îngrijorător și categoriile de vârstă cele mai expuse au fost cele mai tinere – 17-24 de ani și 25-34 de ani, care au reprezentat 36% și, respectiv, 38% din totalul cazurilor.

• În România, 39% dintre scam-urile de investiții au fost propagate prin Telegram, care s-a detașat, în 2024, ca sursă importantă a fraudelor de acest tip generate și promovate prin social media.

„Escrocii își adaptează rapid tacticile, exploatând din ce în ce mai mult aplicații de mesagerie criptată, presupuse sigure, precum WhatsApp și Telegram. Cu toate acestea, în ciuda apelurilor repetate ale Revolut și ale altor instituții financiare, platformele de social media nu reușesc să izoleze fraudele care afectează utilizatorii lor, iar inacțiunea acestor platforme nu este doar o neglijență, ci un element de facilitare a criminalității financiare. Avem nevoie de acțiuni imediate, decisive, nu de promisiuni goale”, a explicat Woody Malouf, Directorul Departamentului FinCrime Revolut.

Citește și Anunţul BNR despre banii românilor. Ce se întâmplă cu economiile în euro și bijuteriile din aur

Revolut solicită mai mult decât măsuri reactive și susține intervenția proactivă, inclusiv procese de verificare mai stricte pentru agenții de publicitate și creatorii de conținut, o monitorizare solidă, bazată pe inteligență artificială, și colaborare cu instituțiile financiare și cu autoritățile responsabile în identificarea escrocilor.

Mai mult, Revolut continuă să susțină necesitatea ca rețelele sociale să contribuie la rambursarea sumelor pierdute de victime, considerând că actualul mod de lucru între diversele părți implicate trebuie să se schimbe.

Revolut este o bancă europeană licențiată și companie de investiții, prin care oamenii obțin mai mult de la banii lor. În urmă cu 10 ani, Revolut s-a lansat în Marea Britanie, oferind transferuri de bani și schimb valutar. În prezent, peste 50 de milioane de clienți din întreaga lume se folosesc de produsele sale inovatoare, efectuând peste 800 de milioane de tranzacții lunar.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Când se spală în Săptămâna Luminată, fără să fie păcat. Zilele în care nu ai voie să faci nimic
Capital.ro
Obligatoriu peste tot în România! Regulă pentru românii care stau cu chirie
Playtech.ro
Insula din Grecia mai frumoasă decât Santorini. Cazările sunt mult mai ieftine, iar peisajele sunt unice în lume
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Legăturile secrete ale Vaticanului cu OZN-urile, dezvăluite: Succesorul Papei Francisc este îndemnat să spună „adevărul”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cele trei zodii care nu iartă. Ironii și adevăruri spuse fără menajamente
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Vârsta de pensionare pentru femei ar putea fi redusă cu 3 ani și jumătate: Ce condiții există
Cancan.ro
Ce a făcut Tudor Duma, zis Maru, cu corpul lui Rareș Ion, înainte să îl părăsească. Detalii inedite din anchetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lege nouă pentru proprietarii de apartamente. E nevoie doar de aprobarea asociației. Primăria îți permite
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Fructul care îți curăță colonul, întărește inima și te scapă de pofta de dulce. Costă cât o pâine
MediaFlux
Zelenski l-a enervat iar pe Trump. Americanii au oprit brusc negocierile
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”