Avertismentul Revolut pentru toți clienții săi. Fraudă cu banii de pe card

Revolut, compania financiară globală cu peste 50 de milioane de clienți la nivel mondial și peste 4 milioane în România, a publicat un nou raport despre protecția fondurilor clienților și prevenirea fraudelor, care indică evoluția rapidă a tacticilor folosite de fraudatori atât la nivel global, cât și pe plan local.
Mircea Filipescu
01 apr. 2025, 13:49
Avertismentul Revolut pentru toți clienții săi. Fraudă cu banii de pe card

Raportul Revolut avertizează că fraudatorii apelează tot mai des la platformele de mesagerie criptată pentru a-și ținti victimele, iar în a doua jumătate a anului 2024, creșterile cele mai mari le-au avut WhatsApp și Telegram. În ciuda acestor evoluții, platformele Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) au reprezentat medii de propagare a fraudelor pentru circa 54% dintre scam-urile raportate de clienții Revolut, la nivel global, și 64% dintre cele reclamate în România.

Revolut a făcut o serie de precizări cheie pentru clienții săi

Fraudele sunt o provocare mare pentru toată industria financiar-bancară, însă Revolut tratează cu grijă acest fenomen, reușind ca în 2024 să prevină pierderi în valoare de peste 600 milioane de lire sterline.

Pentru a crește siguranța fondurilor clienților, Revolut a lansat o serie de noi funcționalități de securitate, cum ar fi apelurile în aplicație, care ajută clienții să evite scam-urile prin impersonare, dar și sisteme bazate pe inteligență artificială pentru a detecta fraudele în timp real. Pe lângă măsuri precum limitele pentru tranzacții și autentificarea biometrică, Revolut pune la dispoziția clienților resurse educative pentru a-și diversifica informațiile despre fraude și potențialele riscuri.

Vezi și Bye-bye, Revolut și Salt Bank! O nouă bancă digitală invadează piața cu oferte de credit irezistibile

Însă instituțiile financiare singure nu pot combate numărul mare de scam-uri care apar pe internet, iar cele mai multe pornesc de pe platformele de social media. Iată principalele constatări ale Raportului privind protecția fondurilor clienților și prevenirea fraudelor, publicat de Revolut:

• Criptarea nu înseamnă automat protecție – Fraudele care pornesc și se distribuie prin WhatsApp și Telegram reprezintă acum peste o treime din numărul total al fraudelor raportate global (39%), respectiv 40% în România. Consumatorii sunt lăsați să creadă că aceste platforme sunt sigure, dar numai în cazul Telegram, numărul fraudelor a crescut, la nivelul sem. II 2024, cu 121%, la nivel global. În cazul Whatsapp, creșterea a fost de 67%.

• Meta se menține ca principala sursă de diseminare a fraudelor – În sem. II 2024, platformele Meta au reprezentat peste 54% din numărul total de fraude raportate de utilizatorii Revolut (64% în România).

• Scam-urile de cumpărături sunt cele mai răspândite la nivel global și afectează mai ales generațiile mai tinere – În ciuda schimbărilor constante care apar în tipologia fraudelor, scam-urile de cumpărături rămân pe prima poziție și în acest al treilea raport Revolut. În a doua jumătate a anului trecut, numărul de raportări ale scam-urilor de acest tip a crescut îngrijorător și categoriile de vârstă cele mai expuse au fost cele mai tinere – 17-24 de ani și 25-34 de ani, care au reprezentat 36% și, respectiv, 38% din totalul cazurilor.

• În România, 39% dintre scam-urile de investiții au fost propagate prin Telegram, care s-a detașat, în 2024, ca sursă importantă a fraudelor de acest tip generate și promovate prin social media.

„Escrocii își adaptează rapid tacticile, exploatând din ce în ce mai mult aplicații de mesagerie criptată, presupuse sigure, precum WhatsApp și Telegram. Cu toate acestea, în ciuda apelurilor repetate ale Revolut și ale altor instituții financiare, platformele de social media nu reușesc să izoleze fraudele care afectează utilizatorii lor, iar inacțiunea acestor platforme nu este doar o neglijență, ci un element de facilitare a criminalității financiare. Avem nevoie de acțiuni imediate, decisive, nu de promisiuni goale”, a explicat Woody Malouf, Directorul Departamentului FinCrime Revolut.

Citește și Anunţul BNR despre banii românilor. Ce se întâmplă cu economiile în euro și bijuteriile din aur

Revolut solicită mai mult decât măsuri reactive și susține intervenția proactivă, inclusiv procese de verificare mai stricte pentru agenții de publicitate și creatorii de conținut, o monitorizare solidă, bazată pe inteligență artificială, și colaborare cu instituțiile financiare și cu autoritățile responsabile în identificarea escrocilor.

Mai mult, Revolut continuă să susțină necesitatea ca rețelele sociale să contribuie la rambursarea sumelor pierdute de victime, considerând că actualul mod de lucru între diversele părți implicate trebuie să se schimbe.

Revolut este o bancă europeană licențiată și companie de investiții, prin care oamenii obțin mai mult de la banii lor. În urmă cu 10 ani, Revolut s-a lansat în Marea Britanie, oferind transferuri de bani și schimb valutar. În prezent, peste 50 de milioane de clienți din întreaga lume se folosesc de produsele sale inovatoare, efectuând peste 800 de milioane de tranzacții lunar.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Alimentul care e bogat în antioxidanți și te ajută să ai o memorie puternică. Îl găsești în orice magazin, este ieftin și costă doar 5 lei
Capital.ro
Dezvăluire incendiară despre Călin Georgescu. S-a aflat totul abia acum: I-a plăcut de el...
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Se închide cea mai veche fabrică din România. A fost construită pe vremea domnitorilor fanarioți
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Ștefan Chirea a fost dat dispărut pe 30 martie 2025. IREAL unde a fost găsit 3 zile mai târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Nu se mai aștepta la acest anunț minunat: Cele mai mari șanse
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Bilete de tratament balnear pentru pensionari. Casa Națională de Pensii anunță lista stațiunilor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București