Avertismentul Rusiei pentru Occident: ”Au pierdut orice simț al realității. Amploarea conflictului din Ucraina riscă să devină complet diferită”

Statele Unite ar trebui să ţină cont de avertismentele Moscovei cu privire la riscurile unei escaladări în jurul conflictului din Ucraina, a declarat vineri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov.
Mircea Filipescu
20 sept. 2024, 22:40
Avertismentul Rusiei pentru Occident: ”Au pierdut orice simț al realității. Amploarea conflictului din Ucraina riscă să devină complet diferită”

Comentând în legătură cu posibilitatea unei întrevederi între ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat american Antony Blinken în marja Adunării Generale a ONU de la New York, el a spus că nu va avea loc nicio întâlnire, întrucât cele două părţi „nu au despre ce să discute”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat la rândul său că o eventuală undă verde acordată Kievului pentru a efectua lovituri cu rază lungă de acţiune în profunzimea teritoriului Rusiei ar schimba natura conflictului din Ucraina.

„Am dori să le reamintim ‘şoimilor’ de pe ambele maluri ale Atlanticului că se joacă cu focul şi au pierdut orice simţ al realităţii”, a declarat ea în cadrul unei conferinţe de presă.”

Amploarea conflictului care a început din cauza Occidentului riscă să devină complet diferită, ceea ce ar putea duce la consecinţe periculoase pentru întreaga lume”, a mai spus Zaharova.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri semnarea unui acord de parteneriat strategic cuprinzător cu Iranul, ţară care face obiectul unor noi sancţiuni occidentale pentru presupuse livrări de rachete balistice Moscovei, potrivit EFE.

Citește și: Jens Stoltenberg, discursul de final de mandat la NATO: ”Dând Ucrainei mai multe arme, îl putem face pe Putin să-și schimbe calculul”

Putin a acceptat astfel propunerea Ministerului rus de Externe, convenită anterior la nivelul întregului guvern, conform portalului oficial de informaţii juridice al statului rus.

Ministrul de externe, Serghei Lavrov, declarase la începutul lunii septembrie că cele două ţări sunt pe cale să finalizeze pregătirea pentru semnarea unui acord cuprinzător.

Putin s-a întâlnit săptămâna trecută la Sankt Petersburg cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, generalul Ali Akbar Ahmadian, ocazie cu care a remarcat că, de la preluarea mandatului de către noul preşedinte iranian, Masud Pezeshkian, „nu a existat nicio schimbare în relaţiile cu Rusia”.

Vedem că „cooperarea cu Rusia rămâne o prioritate pentru echipa noului preşedinte. Îl aşteptăm cu nerăbdare la Kazan în perioada 22-24 octombrie la summitul BRICS”, a spus el.

Putin şi-a exprimat încrederea că Pezeshkian va efectua de asemenea o vizită de stat în Rusia, în cursul căreia speră că va fi semnat respectivul acord interstatal menit să transforme relaţiile dintre cele două ţări într-un „parteneriat strategic”.

Citește și: Explozia de la depozitul rusesc a fost atât de puternică încât seismografele au semnalat un cutremur. Rusia ameninţă din nou cu Satan şi războiul nuclear

De asemenea, preşedintele rus i-a transmis „calde urări” ayatollahului Ali Khamenei, datorită căruia „relaţiile de prietenie ruso-iraniene au dobândit o nouă dinamică” în ultimii ani, potrivit lui.

El a recunoscut că schimburile comerciale au scăzut în 2023, dar această tendinţă – a subliniat Putin – a fost inversată în prima jumătate a anului în curs, când au crescut cu „aproape 10%”.

În pofida sancţiunilor, Kremlinul susţine că Rusia va continua să coopereze în chestiuni sensibile cu Iranul, pe care îl consideră un „partener important al ţării”.

Săptămâna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul de externe britanic David Lammy au acuzat Rusia, în timpul vizitei lor la Kiev, de escaladarea situaţiei în Ucraina după un presupus transfer de rachete balistice din Iran, pe care Moscova le-ar putea utiliza în războiul pe care îl duce din februarie 2022 în ţara vecină.

Din acest motiv, ei au declarat că vor discuta cu liderii ţărilor lor să permită Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acţiune împotriva anumitor ţinte de pe teritoriul rus, ceea ce l-a determinat pe Vladimir Putin să avertizeze că, în acest caz, NATO „va fi în război cu Rusia”, notează EFE.

Citește și: Klaus Iohannis a decis: pregătiri militare ale militarilor ucraineni pe teritoriul României

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore