„Ucraina este în flăcări şi ţara este pe punctul de a fi decimată în faţa ochilor lumii. Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei şi prăbuşirea sistemului alimentar mondial”, a declarat el.
Fiindcă producția agricolă din Ucraina și Rusia e blocată, războiul ar urma să lovească cel mai tare în cei săraci și „să semene seminţele instabilităţii politice şi ale tulburărilor în întreaga lume”.
„Preţurile cerealelor le-au depăşit deja pe cele de la începutul Primăverii Arabe şi de la revoltele foametei din 2007-2008”. „Indicele global al preţurilor la produsele alimentare FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, cu sediul la Roma) este la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată”, a mai spus șeful ONU, conform France Presse.
Potrivit șefului ONU, 45 de ţări africane şi ţări mai puţin dezvoltate importă cel puţin o treime din grâul lor din Ucraina sau Rusia – 18 dintre aceste ţări importă cel puţin 50%. Vorbim despre țări precum precum Burkina Faso, Egipt, Republica Democrată Congo, Liban, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen.
În timp ce bombele cad încontinuu, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guteres face apel la deschiderea coridoarelor umanitare, el arătând, într-un mesaj pe Twitter, că sute de mii de ucraineni au nevoie de asistenţă de urgenţă.
Vicepreşedintele Consiliului de Miniştri al peninsulei Crimeea anexate de Rusia susţine că un coridor terestru leagă de acum această zonă de regiunea separatistă Donbas din Ucraina, informează luni dpa. Potrivit lui Gheorghi Muradov, citat de RIA Novosti, forţele ruse au preluat controlul asupra drumului care leagă Crimeea de Mariupol.
Informaţia nu a fost confirmată însă și de partea ucraineană. Potrivit lui Muradov, acest lucru ar veni în sprijinul livrărilor de ajutoare umanitare pentru oamenii din regiunea Doneţk. În acelaşi timp, Kievul susţine că trupe ruse au blocat un convoi cu ajutoare umanitare pentru portul asediat Mariupol din Doneţk.