In urma cu 25 de ani, 1.700 de oameni de stiinta au semnat o scrisoare similara, punctand problemele cu care se confrunta planeta atunci si riscurile pentru omenire. Atunci s-a vorbit pentru prima oara despre gaura din stratul de ozon, care abia acum s-a stabilizat.
De aceasta data, riscurile mentionate de oamenii de stiinta sunt mult mai mari ca in urma cu 25 de ani, iar drumul pare fara intoarcere, arata Sky News, citat de stirilekanald.ro.
Potrivit oamenilor de stiinta, „ne punem in pericol viitorul”, prin faptul ca suntem prea multi, consumam prea mult, nu protejam natura, nu refacem ecosistemele, nu punem capat poluarii, facem sa dispara specii. Insa principalul motiv de ingrijorare, spun ei in scrisoarea numita „Avertisment pentru omenire”, publicata de jurnalul BioScience, e faptul ca nu facem nimic sa oprim cresterea demografica.
In document, o continuare a scrisorii din 1992, semnata inclusiv de laureati Nobel, se arata: „Cei care semneaza acest al doilea avertisment nu trag un semnal fals de alarma. (…) Speram ca documentul va starni o dezbatere publica in ceea ce priveste mediul inconjurator si clima„.
Documentul apare in contextul in care o conferinta pe teme de clima are loc in Bonn, Germania, acesta fiind primul eveniment major pe teme de mediu, care are loc de cand presedintele american, Donald Trump, a anuntat ca SUA iese din acordul de la Paris, prin care statele participante se angajeaza sa limiteze incalzirea globala la 1,5 grade Celsius, in urmatorii ani.
„Omenirii i se da acum un nou avertisment„, afirma oamenii de stiinta, condusi de profesorul William Ripple, de la Universitatea Oregon.