Avertismentul Ucrainei: România ar putea fi afectată direct

Ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, a avertizat Uniunea Europeană în legătură cu o posibilă sistare a tranzitării gazelor ruse pe teritoriul Ucrainei, informează ITAR-TASS.
Filip Stan
27 mart. 2014, 20:02
Avertismentul Ucrainei: România ar putea fi afectată direct

”Trebuie să constatăm că a rămas foarte puţin timp pentru a organiza livrările de gaze din ţările UE în Ucraina. Dacă nu vom putea rezolva rapid această problemă, putem prognoza repetarea ‘războiului gazului’ din 2009 după acelaşi scenariu şi cu aceleaşi consecinţe, inclusiv cu întreruperea totală a livrărilor de gaz de către Federaţia Rusă înspre Occident”, a semnalat ministrul ucrainean într-o scrisoare trimisă comisarului european pentru energie, Guenther Oettinger, potrivit ITAR-TASS.

Iuri Prodan a adăugat că noul preţ pe care Ucraina trebuie să-l plătească de la 1 aprilie nu va mai include reducerea de 100 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale, conform acordurilor de la Harkov. De menţionat că această reducere era acordată Kievului în schimbul dreptului ca Flota rusă a Mării Negre să folosească baza navală de la Sevastopol, bază care, conform Moscovei, se află acum pe teritoriul rus după anexarea Crimeii. 

În scrisoarea sa, ministrul ucrainean a amintit părţii europene de declaraţiile sale privind intenţia de a acorda sprijin Kievului în problema asigurării livrărilor de gaz pentru Ucraina, în cazul în care Rusia va reduce sau va întrerupe livrările sale sau va creşte semnificativ preţurile la gaz.

Cabinetul de miniştri de la Kiev se aşteaptă ca, de la 1 aprilie, preţul pe care Ucraina ar trebui să-l plătească pentru gazele naturale ruseşti să crească la 480 de dolari pentru mia de metri cubi, de la 268,5 de dolari, preţul prevăzut până la sfârşitul lunii martie a.c..

Prin reţeaua de gazoducte a Ucrainei tranzitează circa 80% din exporturile de gaze ruseşti către Europa. În 2009, ca urmare a divergenţelor energetice dintre Moscova şi Kiev, a fost sistat transportul gazelor ruseşti către ţările europene, care au fost astfel serios afectate. Această situaţie a determinat Rusia să studieze construirea de noi gazoducte, care să ocolească Ucraina.

Gradul de independenţă cel mai mare de gazele ruseşti este întâlnit în ţările ale căror guverne au ameninţat cel mai  zgomotos Rusia cu sancţiuni, în urma anexării Crimeei, potrivit potrivit unui raport al BT Securities privind dependenţa ţărilor europene, primit la redacţia ECONOMICA.NET. România este a patra ţară din Europa din punct de vedere al independenţei faţă de gazele ruseşti.

 
Cu o excepţie, Polonia, cele mai tăcute ţări când vine vorba de sancţionarea Rusiei sunt şi cele care importă cea mai mare parte a gazelor naturale necesare: Finlanda (102% din consum, sau echivalentul a 27 de milioane de tone echivalent petrol), Cehia (101%), Lituania (97%),  Estonia (91%), Bulgaria şi Slovacia (85%, respectiv 82%), potrivit unui raport al analiştilor casei de brokeraj BT Securities. Datele sunt disponibile pentru 2012.

Cazul Poloniei, care importă de la ruşi 80% din gaze, este special, pentru că a ales calea diplomaţiei ofensive încă de la declanşarea crizei din Ucraina şi a contribuit la negocierile care au dus la debarcarea preşedintelui pro-moscovit.

De cealaltă parte a clasamentului, ţările cel mai puţin dependente sunt Olanda  care importă de la ruşi doar puţin peste echivalentul a două milioane de tone petrol (tep), fiind de fapt exportatoare de gaze (74% faţă de necesarul propriu).

Marea Britanie (15% din consum sau 10 mil. tep), Franţa (18%, 7 mil. tep), România (19%, puţin peste 2 mil. tep) sunt celelalte ţări care depind în proporţii mai mici de 20% (ca Italia) de gaz rusesc.

Guvernele acestor ţări au ridicat, mai mult sau mai puţin sonor, glasul în favoarea sancţiunilor, spre deosebire de Germania, de pildă,  care importă de la ruşi 40% din necesar (sau 28 mil. tep), a cărei retorică a fost mai silenţioasă.

Germania importă inclusiv printr-un Gazoduct (North Stream) construit cu ruşii special pentru ea. Este opera inclusiv a fostului cancelar german, Gerhard Schroeder, predecesorul Angelei Merkel. Gerhard Schroeder este acum membru în consiliul de administraţie al Gazprom.

Ungaria, Grecia şi Slovenia, au consumuri mult mai mici (sub 5 mil. tep), dar dependenţe mai mari (între 53 şi 58%).

Un alt caz special de dependenţă de Rusia este cel al Austriei (60% din consum, sau 5 mil. tep).

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Cât te costă să faci un acoperiș de casă în 2025. Prețurile îi pot ustura la buzunare pe mulți români care voiau să facă reparații
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Avocații lui au făcut anunțul: Vor fi depuse documente devastatoare
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Cum faci cei mai delicioși cartofi cu cașcaval! Rețeta pentru preparatul care te va cuceri instant
Spynews
Ce știe Alina Sorescu despre câți bani are Alexandru Ciucu! Adevărul despre presupusele afaceri profitabile: ”A cerut să nu fie luate în calcul”
Evz.ro
Serialul fenomen revine pe Netflix. Peripețiile oamenilor singuri, aflați în căutarea dragostei
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, descalificat? Răsturnare de situație pe scena politică: E probabil să nu treacă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Schimbări în curriculumul liceal: Dezbatere și flexibilitate în deciziile educaționale
MediaFlux
BANI de la GUVERN. Românii care depun această cerere PRIMESC 1000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România