Într-un interviu pentru agenţia TASS, Serghei Gubarev a acuzat politicienii moldoveni că cer în mod constant transformarea operaţiunii de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune de poliţie multinaţională şi încalcă astfel declaraţia semnată la Moscova în martie 2009. Ambasadorul rus a avertizat că această iniţiativă ar putea avea consecinţe dramatice.
De asemenea, oficialul care reprezintă Moscova la negocierile privind soluţionarea conflictului transnistrean a subliniat că o provocare la adresa Tiraspolului înseamnă, de fapt, suspendarea oricăror negocieri.
Vicepremier moldovean: Chişinăul nu are resurse pentru „jocul de-a războiul”
Diplomatul a mai declarat că Rusia este îngrijorată de stagnarea discuţiilor în formatul 5+2. Totuşi, acesta a salutat faptul că reprezentant din partea Chişinăului la negocieri este Victor Osipov, pe care l-a descris drept un politician flexibil şi pragmatic.
Liderul de la Tiraspol, Evgeni Șevciuk, s-a întâlnit la Moscova cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cei doi discutând despre riscurile crescânde pentru economia Transnistriei „în condițiile instabilității social-politice regionale și a unor factori creați artificial”.
Șevciuk s-a întâlnit azi la Moscova cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul special al președintelui rus pentru Transnistria. Potrivit agenției „Novosti Pridnestrovia”, la întâlnire s-au discutat „riscurile tot mai mari pentru economia regiunii separatiste și factorii creați în mod artificial, care blochează potențialul economic transnistrean”.
În cadrul dialogului s-a accentuat faptul că „acțiunile urmărind creșterea nivelului de sărăcie în regiune, contravin scopurilor de indentificare a unor soluții constructive și amiabile în cadrul negocierilor pentru soluționare a diferendului transnistrean, iar măsurile de presiune suplimentară asupra economiei regiunii din partea Ucrainei și Moldovei sporesc riscurile destabilizării și subminează stabilitatea din zonă”, a comentat reprezentantul Serviciului de presă a lui Șevciuk, citat de „Novosti Pridnestrovia”.
Rogozin a îndemnat părțile implicate în problema transnistreană să „lase retorica belicoasă și acțiunile unilaterale neprietenoase, să înceteze a mai pune bariere artificiale”.
Potrivit sursei, în cadrul întâlnirii s-a mai discutat despre problemele cetățenilor Federației Ruse care locuiesc în regiunea transnistreană și, de asemenea, aspectele „realizării cu succes” în autoproclamata republică a proiectelor umanitare, lansate de Moscova.