Conform medicului epidemiolog, virusul are viabilitatea mai bună și are transmisibilitatea cea mai bună la temperaturi între 4-10 grade Celsius.
”Acest virus are viabilitatea mai bună și are transmisibilitatea cea mai bună undeva la temperaturi între 4 și 10 grade. Deci, în opinia mea de epidemiolog este un virus de sezon rece. Sigur, că această sezonalitate se va cristaliza și se va delimita în perioada următoare” , susține medicul epidemiolog Emilian Popovici.
Studiile afirmă faptul că la temperatura de 37 de grade Celsius transmisibilitatea coronavirisului ar scădea destul de semnificativ. Cu toate acestea, virusul nu va dispărea pe perioada de vară.
”Studiile afirmă că la 37 de grade Celsius virusul sau transmisibilitatea ar scădea destul de semnificativ. Pe perioada de vară, acest virus nu va dispărea din populație. Deci nu va dispărea, cum nu dispare nici virusul gripal. Pentru că și gripa în sezonul de vară, când nu avem un factor meteo climatici favorabili transmiterii virusului gripal” , susține medicul epidemiolog.
”Umiditatea crescută, de asemenea, poate tempera circulația virusului și radiațiile ultraviolete, mai ales că acum avem o radiație solară care este mai puțin corespunzător filtrată de atmosfera care e poluată în contextul încălziri globale. Aceste elemente vor interveni sau pot să intervină în temperarea circulației virusului pe perioada de vară” , a declarat medicul.
Medicul susține că dacă nu s-ar fi luat măsurile de distanțare socială, planeta s-ar fi confruntat cu 46.600 de forme grave de boală, care ar fi depășit cu mult capacitatea sistemului de sănătate din România.
”Un studiu SEIR, efectuat după baza unor modele matematice, după tipicul Empiria Colege din Londra și acest studiu ne arată un aspect foarte important. Legat de ce s-ar fi întâmplat dacă nu am fi aplicat aceste măsuri de distanțare socială, de blocare a zborurilor aeriene și toate celelalte măsuri. Dacă nu s-ar fi luat aceste măsuri, se estimează în urma acestui studiu, că ne-am fi confruntat cu aproximativ 46.600 de forme grave de boală, care ar fi depășit cu mult capacitatea sistemului de sănătate din România. Care ar fi dus, cel mai probabil, la blocarea acestui sistem. Iar aceste 46.600 de cazuri grave de boală ar fi dus la rândul lor la aproximativ 11.700 de decese” , susține medicul epidemiolog.
”Au fost destui care au comparat acest COVID-19 sau SARS Cov-2, cum este denumit, cu virusul gripei sezoniere. Este o comparație total nefondată. Pentru că acest COVID-19 generează o mortalitate, apreciată de multe studii, undeva la 3,4, trebuie să reținem că rata de mortalitate la virusul gripe sezoniere e de undeva la 0,1 – 0,2. Deci, nu se poate face o comparație între ele” , a adăugat Emilian Popovici.
”Pot să fac o comparație între virusul acesta, între COVID-19 și virusul gripei spaniole, care a generat pandemia din 1918, care a omorât mai mulți oameni decât primul război mondial. Și în cazul acestei comparații COVID-19 este câștigător, pentru că rata de transmisibilitate la COVID-19 este de 2, în timp ce la virusul gripei spaniole a fost de 1,8. Iar la mortalitate, aici avem la COVID-19 3,4, iar la virusul gripei spaniole a fost de 2,5” , a declarat medicul epidemiolog.
”Practic, dacă ai lăsa ca virusul să circule ți-ar bloca practic toată viața socială, inclusiv, binențeles, sistemul de sănătate” , susține medicul.