Virusologul consideră că virusul va rămâne alături de indivizi pentru totdeauna și va circula anual în populație la fel ca cele alte patru specii de coronavirus care sunt responsabile de până la 30% din cazurile de răceala înregistrate anual.
„Cel mai probabil, acest virus va rămâne cu noi pentru totdeauna şi va circula anual în populaţie la fel ca cele alte patru specii de coronavirus care sunt responsabile de până la 30% din cazurile de răceală înregistrate anual. Vom putea însă scapa de ameninţarea lui. Aşa cum am scăpat de ameninţarea atâtor alţi microbi care au făcut prăpăd de-a lungul istoriei. Cu medicamente şi cu vaccinuri”, a declarat specialistul pentru PRO TV.
Virusologul crede și că vom avea chiar mai multe vaccinuri care să ne protejeze, însă va fi o problemă cu asigurarea numărului de doze necesare.
“Cu siguranţă vom avea un vaccin şi foarte probabil vom avea mai mult de un vaccin. Dacă lucrurile merg bine şi probabil că vor merge bine ţinând cont de contribuţiile financiare alocate până acum în această luptă, putem să aşteptăm rezultate pozitive spre sfârşitul acestui an şi un vaccin aprobat în iarna. A doua problemă este asigurarea numărului de doze necesare. Va fi greu de confecţionat sutele şi sutele de milioane de doze într-un timp relativ scurt. Există un număr limitat de facilităţi care ar putea produce vaccinul, iar acestea sunt deja folosite. Ar fi criminal să oprim producţia unor vaccinuri esenţiale să ne gândim ca sezonul trecut au murit peste 140.000 de persoane de pojar, o boală pentru care există deja un vaccin. Pe de altă parte, ştim că este posibilă producerea anuală a peste un miliard doze de vaccinuri antigripale aşa că nu este o sarcină imposibilă. Dar trebuie ţinut cont că producerea unei cantităţi suficiente de doze este o problemă cel puţin la fel de importantă ca existenţa unui vaccin. Şi, în final, costul pentru o doză va trebui să fie abordabil pentru toate ţările lumii” , susține specialistul.
De asemenea, virusologul susține că cel mai important este scăderea ratei infecțiilor, mai exact menținerea măsurilor de distanțare socială.