Având în vedere numărul lor mult mai ridicat, jihadiştii europeni sunt de asemenea mult mai periculoşi decât combatanţii americani, care ar fi în jur de zece în rândurile Statului Islamic /SI/, potrivit unei estimări a Pentagonului.
SI ar fi atras aproximativ 2.000 de jihadişti europeni, mai ales datorită prezenţei sale foarte puternice pe internet, potrivit serviciilor de informaţii, potrivit Agerpres.
‘Ameninţarea este relativ imediată pentru Europa’, a declarat Matthew Olsen, care conduce Centrul naţional de antiterorism, în timpul unei întâlniri cu presa în apropiere de Washington.
Ca urmare, cooperarea dintre agenţiile de informaţii americane şi omologii lor europeni a fost consolidată, într-o încercare de a-i urmări mai bine pe aceşti jihadişti, în timp ce unele ţări europene se tem că ei exportă extremismul după ce se întorc din Siria sau Irak.
Citeşte şi David Cameron: NATO condamnă unanim „actele barbare” ale Statului Islamic
Cererile de informaţii adresate de Washington capitalelor europene sunt acum mai rapid satisfăcute decât cu un an în urmă, a subliniat Nicholas Rasmussen, adjunct al lui Olsen. ‘Uşile ne sunt larg deschise, nu avem decât să cerem informaţii’, a spus Rasmussen.