Avertizare meteo: Caniculă puternică și furtuni severe până la sfârşitul săptămânii. Joi, căldura se va intensifica în regiunile sudice ale țării, în special în zonele de câmpie din Muntenia, Oltenia, jumătatea vestică a Dobrogei și sudul Banatului.
După-amiaza, temperaturile vor depăși pragul de caniculă pe suprafețe extinse, iar local se vor înregistra între 38 și 40 de grade. Izolat, în Lunca Dunării, sunt posibile și valori ușor mai ridicate, de până la 41 de grade.
Alerte meteo cod roșu de caniculă în destinațiile externe favorite ale românilor pentru 2023
Temperatura prognozată pentru joi, 13 iulie, la ora 16. Pentru a accesa harta interactivă, dați click pe imagine.Umiditatea se va menține ridicată, de aceea disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Temperatura resimțită de organism va fi mai ridicată decât cea înregistrată de instrumente, putând atinge și 43 – 46 de grade.
Disconfortul termic va fi amplificat și de nopțile foarte călduroase, în special în orașe, cu temperaturile minime cuprinse între 20 și 22 de grade.
În sudul țării, canicula va persista și pe parcursul zilei de vineri, 14 iulie, dar la o intensitate mai redusă, cu maxime de până la 36 – 38 de grade, scrie meteoradar.ro
Avertizare meteo: Furtuni severe în jumătatea nordică a țării
Între timp, joi, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea nordică a țării și vor fi condiții favorabile pentru producerea furtunilor severe, mai ales în vest, nord, centru și, pe alocuri, în nord-est.
Avertizare meteo de furtuni, averse torențiale, vijelii și grindină, pentru joi, 13 iulie.Motivul va fi schimbarea intensității și direcției vântului dinspre sol spre straturile mai înalte ale atmosferei, fenomen cunoscut sub numele de forfecare. Acesta favorizează dezvoltarea rapidă și puternică a norilor de furtună și o gamă mai largă de fenomene severe.
Local, vor fi posibile averse torențiale, care pot acumula peste 40 – 60 l/mp în perioade scurte de timp, descărcări electrice frecvente, vijelii puternice și grindină, care, izolat, poate atinge dimensiuni mari.
Cinci zile de caniculă în Capitală. Termometrele vor indica până la 37 de grade la umbră în București. ISU a transmis o serie de recomandări pentru populație
Harta ploilor și furtunilor pentru joi, 13 iulie, la ora 17. Pentru a accesa harta radar meteo interactivă, dați click pe imagine.Atenție! Dacă sunteți surprinși de furtună, adăpostiți-vă imediat, iar dacă sunteți în mașină, încercați să parcați într-o zonă fără copaci, stâlpi, anunțuri publicitare, fire de curent electric și departe de râuri și torenți.
Nu uitați! Puteți urmări canicula și furtunile, în următoarele minute, ore și zile, pe hărțile meteo interactive din aplicație.
Avertizare meteo: Vijeliile au făcut prăpăd în Hunedoara. Un acoperiş uriaş şi mai mulţi copaci au fost smulşi de vânt şi aruncaţi direct pe maşinile oamenilor
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), în municipiul Hunedoara, pe strada Constantin Bârsan, o parte a unui acoperiş din tablă, având o suprafaţă de circa 90 de metri pătraţi, a fost smulsă de vântul puternic, prăbuşindu-se peste trei autoturisme. La locul evenimentului intervine un echipaj operativ din cadrul Detaşamentului Hunedoara.
Vântul puternic a smuls din pământ mai mulţi copaci
Totodată, în municipiul Hunedoara şi în oraşul Călan, din cauza vântului puternic, mai mulţi copaci au fost doborâţi, fiind blocate mai multe artere de circulaţie. Echipaje operative ale Detaşamentului Hunedoara acţionează punctual pentru fiecare situaţie semnalată.
În localitatea Sântuhalm, din apropierea municipiului Deva, un copac a căzut peste un autoturism, fără să fie consemnate victime pentru că în maşină nu se afla nicio persoană. Pompierii din Deva au intervenit pentru tăierea şi degajarea materialului lemnos.
Un alt arbore a căzut pe carosabil în satul Plopi, comuna Bretea Română, şi a blocat circulaţia pe DN 66, la faţa locului fiind prezent un echipaj operativ din cadrul Detaşamentului Hunedoara.
Un alt echipaj din Hunedoara a acţionat pe Dealul Haţegului, unde un copac a fost doborât la pământ şi a blocat ambele sensuri de circulaţie pe DN66.
Incidente cauzate de vântul puternic au fost consemnate şi în localităţile Grădiştea de Munte şi Bucium, unde doi arbori au căzut pe drumul judeţean DJ 705A, la faţa locului fiind prezenţi pompierii militari din Orăştie.
Mai multe localităţi din partea centrală a judeţului Hunedoara s-au aflat miercuri după-amiază sub cod portocaliu de vijelii puternice, cu rafale de 70-80 km/h şi cu averse locale de ploaie însoţite de descărcări electrice.