Administrația Națională de Meteorologie a emis o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 26 mai, ora 12 – 26 mai, ora 23 de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Vor fi furtuni în aproape toată țara.
”În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat, Transilvania, sudul Crișanei, precum și la munte. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi izolat și în celelalte regiuni”, a transmis ANM.
PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI
Vremea va fi în general instabilă. Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de 50…60 km/h. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade.
Sâmbătă, gradul de instabilitate atmosfericã se va menţine ridicat în cea mai mare parte a ţãrii şi se va manifesta cu precãdere dupã-amiaza şi seara prin înnorãri temporar accentuate, averse ce vor avea şi aspect torenţial şi frecvente descãrcãri electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local se vor înregistra cantitãţi de apã însemnate şi posibil grindinã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri mai ales ziua în regiunile estice, dar de scurtã duratã şi în timpul ploilor când poate lua şi aspect de vijelie. Temperaturile maxime, în general în jurul celor normale pentru ultima decadã a lunii mai, se vor încadra între 20 şi 28 de grade; minimele termice vor fi cuprinse între 7…9 grade în depresiuni şi 16…17 grade pe litoral. Pe areale mici se va forma ceaţã, anunţă ANM.
În București, gradul de instabilitate atmosfericã se va menţine accentuat, cu probabilitate mai ridicatã dupã orele amiezii pentru înnorãri, averse torenţiale, descãrcãri electrice şi intensificãri ale vântului. Temperatura maximã va fi în jur de 25 de grade, iar cea minimã de 13…15 grade.
Duminică, vremea va fi în continuare instabilã în vestul, sud-vestul şi parţial în centrul şi extremitatea de sud-est a ţãrii unde, cu precãdere dupã-amiaza şi seara, vor fi înnorãri temporar accentuate şi local averse şi descãrcãri electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe arii restrânse se vor înregistra cantitãţi de apã mai însemnate şi vor fi condiţii de grindinã. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse, cu o probabilitate mai mare în sud. Vântul va avea intensificãri temporare în regiunile sud-estice, dar se poate intensifica izolat şi pentru scurt timp şi în celelalte zone, asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 şi 27 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 şi 17 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei spre 4 grade. Izolat vor fi condiţii de ceaţã.
BUCURESTI. Cerul va fi variabil, cu înnorãri şi probabilitate mai mare pentru averse şi descãrcãri electrice dupã-amiaza. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri pe parcursul zilei. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 26 de grade, iar cea minimã va fi de 12…14 grade.
Săptămâna 29.05.2023 – 05.06.2023
Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile nordice, nord-estice şi local în cele centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice şi sud-vestice, precum şi în vestul Carpaţilor Meridionali şi în zona Carpaţilor Occidentali, iar în rest va fi deficitar.
Săptămâna 05.06.2023 – 12.06.2023
Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile nordice şi nord-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în jumătatea vestică a ţării, dar mai ales în zonele montane aferente, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale, local deficitare în nord-est.
Săptămâna 12.06.2023 – 19.06.2023
Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.
Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar la nivelul întregii ţări.
Săptămâna 19.06.2023 – 26.06.2023
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile vestice şi sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.