Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului în Banat și în zona Carpaților Meridionali
În intervalul menționat, în Carpații Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 70…90 km/h, iar îndeosebi la peste 1800 m, rafalele vor depăși 100…120 km/h, spulberând zăpadă. În Banat, rafale vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70 km/h.
Citeşte şi Prognoza meteo 7 februarie. Avertismentul meteorologilor despre praful saharian
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 07 februarie, ora 12:00 – 08 februarie, ora 20:00
Fenomene vizate și zone afectate: polei în Moldova
În Moldova, temporar, vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie și burniță, iar pe arii extinse se va semnala polei, la început în sudul regiunii, apoi mai ales în nord și centru.
INFORMARE METEOROLOGICĂ
Interval de valabilitate: 07 februarie, ora 10:00 – 09 februarie, ora 12:00
Fenomene vizate: ploi moderate cantitativ, intensificări ale vântului;
Citeşte şi PROGNOZA METEO LUNARĂ. Vremea se încălzește din februarie
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie, pe arii mai extinse în cursul zilei de luni (8 februarie), când îndeosebi în vest, nord-vest, precum și în zona de munte, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp. La munte, la altitudini mai mici de 1800 m, ploile vor determina topirea parțială a stratului de zăpadă.
Vântul va prezenta intensificări în zona de munte, cu viteze mai mari în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 80 km/h, iar local și temporar și în celelalte regiuni, în general cu viteze de 40…60 km/h. Pe crestele montane și, trecător, în nordul Moldovei zăpada va fi spulberată.
În prima jumătate a săptămânii viitoare, vor mai fi intervalele cu ploi însemnate cantitativ în special în nord-vest, precum și cu intensificări ale vântului.
Prognoza meteo DUMINICA. În sudul şi în sud-estul ţării vremea va fi în general închisă, cu nebulozitate stratiformă sau ceaţă persistente, asociate pe arii restrânse cu burniţă sau ploaie slabă, condiţii în care valorile termice diurne vor fi apropiate de cele normale în prima decadă a lunii februarie.
În Moldova și în zona montană limitrofă vremea va fi rece, iar temporar se vor semnala precipitaţii slabe mixte, care pe alocuri vor favoriza depuneri de polei. Izolat se va semnala polei la începutul zilei și în nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei.
În regiunile intracarpatice vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă din an; cerul va fi temporar noros ziua, dar cu înnorări accentuate în a doua parte a nopții, când aria ploilor va fi în extindere treptată. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, în special în zona Carpaților Meridionali și în sudul Banatului, unde temporar vor fi rafale de 60…70 km/h, iar pe creste, în cursul nopții, de peste 90…100 km/h, dar pe arii restrânse şi în celelelalte regiuni.
Temperaturile maxime se vor încadra între -6 grade în nordul Moldovei și 15 grade în Dealurile de Vest; minimele termice vor fi cuprinse între -7 grade în extremitatea de nord a Moldovei și 10…11 grade în sudul Banatului.
Vremea în BUCUREȘTI va fi închisă, cu nebulozitate joasă persistentă şi fără variaţii termice pe tot parcursul intervalului, respectiv valori în jurul a 4 grade la amiază şi în jur de 3 grade spre dimineaţă. Trecător se va semnala burniţă, iar mai ales noaptea se poate forma ceaţă. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în cursul zilei.
Prognoza meteo LUNI. În cea mai mare parte a țării vremea va fi caldă pentru această dată, chiar deosebit de caldă îndeosebi în centru și sud-est, unde vor fi temperaturi cu peste 10 grade mai mari față de mediile multianuale. Astfel temperaturile maxime se vor încadra între -1…0 grade în nordul Moldovei și 17…18 grade în sudul Dobrogei, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 și 10 grade.
Cerul va avea înnorări, iar aria ploilor va cuprinde majoritatea regiunilor; în Moldova vor predomina ploile şi local, în nordul regiunii, vor fi depuneri de polei. În zona montană înaltă, iar în a doua parte a nopţii şi în nordnord-vest precipitaţiile vor fi și sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În sudul teritoriului ploile vor avea caracter de aversă şi izolat vor fi însoţite de descărcări electrice.
Cantitățile de apă vor fi mai însemnate în zonele de munte și în regiunile vestice, unde local se vor cumula 15…20 l/mp și izolat 25…30 l/mp. Vântul va sufla tare la munte, cu rafale ce vor depăşi pe creste 90…110 km/h, viscolind şi spulberând zăpada; intensificări locale şi temporare vor fi şi în celelalte zone, cu viteze mai mari, în general de 50…70 km/h, în special în vest, în centru şi în sud-est. Mai ales la începutul intervalului, în zonele joase pe arii restrânse va fi ceață.
Vremea în BUCUREȘTI se va încălzi semnificativ, astfel că temperatura maximă va fi de 10…12 grade, iar cea minimă de 5…7 grade. Cerul va avea înnorări şi mai ales spre seară vor fi averse, posibil însoțite de descărcări electrice.
Vântul va slab și moderat, cu intensificări temporare, în special în a doua parte a intervalului, când viteza la rafală va fi în jur de 50 km/h. Dimineața vor mai fi condiții de ceață.