AVERTIZARE METEO de CANICULĂ. Meteorologii anunţă temperaturi extreme în următoarele zile. Disconfortul termic va fi unul accentuat.
În Banat, Crișana, Oltenia și în sud-vestul Transilvaniei și al Munteniei vremea va fi caniculară. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35…37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități.
De asemenea, în zilele de 22, 23 și 24 iulie, valul de căldură se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării și se va
intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de
80 de unități.
În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade.
Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie) în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Citeşte şi Călătoria cu trenul în condiţii de caniculă. Sfaturi utile de la CFR Călători
PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREŞTI
În intervalul 21.07.2022 ORA 09:00 – 24.07.2022 ORA 21:00, valul de căldură va persista și se va intensifica treptat. În general, temperatura maximă va fi de 35…37 de grade, iar cea minimă de 17…20 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi ridicat.
Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Cum va fi vremea în următoarele zile
Joi, în țară
Vremea se va menține călduroasă în majoritatea zonelor, local caniculară în vest și în sud-vest unde disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 29 şi 37 de grade, iar cele minime între 12 şi 22 de grade, mai scăzute în depresiuni, spre 7 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza la munte, unde izolat vor fi posibile averse slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele montane, precum și în estul și în sud-estul țării.
În București vremea se va menține călduroasă. Temperatura maximă va fi de 32…34 de grade, iar cea minimă de 15…18 grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.
Vineri, în țară
Vremea va fi călduroasă în toată ţara, caniculară în jumătatea de sud-vest, unde disconfortul termic va fi accentuat. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 30 şi 38 de grade, cu cele mai ridicate valori în Câmpia de Vest; minimele termice vor fi cuprinse între 10 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 24…25 de grade în Dealurile de Vest. Cerul va fi variabil la senin, vântul slab şi moderat, iar în a doua parte a zilei, izolat în vest, în nord şi la munte, vor fi posibile manifestări de instabilitate atmosferică.
În București vremea va deveni caniculară, cu disconfort termic în creştere. Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade, iar cea minimă de 19…21 de grade. Cerul va fi variabil la senin, posibil cu unele înnorări în orele serii şi vântul va sufla slab până la moderat.
Citeşte şi Fructele și legumele care ne ajută la hidratare. Sunt excelente vara, pe caniculă
În aceste zile, în care meteorologii anunţă temperaturi caniculare, este important să știm cum să ne protejăm astfel încât să nu ne fie rău.
”În primul rând, n-ar trebui să ieşim afară decât dis-de-dimineaţă, până în ora 10.00, sau după ora 19.00. În al doilea rând, îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră, din fibre naturale.
Hidratarea este extrem de importantă şi asta înseamnă, în această perioadă, 3-4 litri de apă pe zi. Riscul deshidratării este uriaş”, explică dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie în Bucureşti, conform Adevărul.
Copiii și vârstnicii sunt cei mai expuşi riscului în perioadele caniculare. Dr. Valeria Herdea, medic primar pediatru, îi sfătuieşte pe părinţii cu copii mici să nu iasă la plimbare cu aceştia decât între orele 7.00 şi 10.00 dimineaţa sau după ora 19.00.
”Capul copilului trebuie protejat de o pălărioară, iar îmbrăcămintea trebuie să fie din in, bumbac sau altă fibră naturală, de preferat de culoare albă.
Crema de protecţie solară se aplică de la ora 10.00 şi până la ora 18.00 dacă mamele trebuie să iasă din casă. Acestea ar trebui să aibă la dânsele suficiente surse de hidratare pentru cei mici: fie lapte de sân, fie apă. La temperaturi peste 25 de grade, sugarul are nevoie să fie hidratat dacă mama nu are lapte suficient”, recomandă medicul de familie.
De asemenea, consumaţi alimente proaspete şi din surse sigure, pentru a nu risca îmbolnăviri ale tubului digestiv.