Avertizare ONU: Acest secol va fi mai fierbinte, mai uscat şi mai expus ameninţării foametei

Procesul de încălzire globală continuă, iar acest secol va fi mai fierbinte, mai uscat şi mai expus ameninţării foametei, conform unui nou raport ONU care avertizează că este nevoie de măsuri urgente, până când unele opţiuni de acţiune nu vor fi iremediabil pierdute.
Cristina Dinu
01 apr. 2014, 14:07
Avertizare ONU: Acest secol va fi mai fierbinte, mai uscat şi mai expus ameninţării foametei

Ultimul raport dat publicităţii de Grupul Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) a ajuns la concluzia că măsurile privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon ar putea să ne ofere mai mult timp pentru a ne adapta la o planetă mai caldă, scrie Agerpres.

Reducerea emisiilor încă din prezent, „măreşte intervalul de timp disponibil pentru adaptarea la un nivel particular al schimbărilor climatice”, conform raportului. Acelaşi document însă adaugă că „întârzierea aplicării măsurilor de reducere a emisiilor de CO2 ar putea elimina din opţiunile de acţiune de care dispunem în prezent”.

„În multe cazuri, nu suntem pregătiţi pentru riscurile legate de schimbările climatice cu care ne confruntăm deja”, avertizează şi Vicente Barros, din cadrul IPCC, într-un comunicat care însoţeşte raportul. „Investiţiile într-o mai bună pregătire în vederea schimbărilor climatice pot avea rezultate benefice atât pentru prezent, cât şi pentru viitor”, a mai adăugat el.

Raportul de luni subliniază „că ne asumăm un anumit nivel al încălzirii globale”, sustine Kelly Levin, expert în energie şi în climă în cadrul World Resources Institute din SUA.

„În următoarele câteva decade ne vom închide într-un scenariu al schimbărilor climaterice care va construi o lume foarte diferită, în funcţie de alegerile pe care le facem încă de azi. Alegerile de azi vor influenţa riscurile pe care va trebui să ni le asumăm pentru tot restul secolului”, a mai adăugat ea.

Drept urmare, subliniază Kelly Levin, „adaptarea se impune drept principala zonă de interes în studiul schimbărilor climatice„. Însă paşii adaptativi – aşa cum ar fi construcţia unor diguri înalte care să protejeze aglomerările urbane din zonele de coastă de creşterea nivelului apei oceanului planetar, conservarea apei potabile şi modificarea arhitecturală şi structurală a oraşelor pentru a face faţă unor valuri mai frecvente de căldură – sunt şi ei destul de limitaţi, a mai adăugat ea. „Raportul sugerează că unele opţiuni ar putea necesita un consum mult prea mare de resurse, sau ar fi prea scumpe”, a avertizat ea.

Creşterea emisiilor de dioxid de carbon, dar şi a altor gaze cu efect de seră, a dus la o creştere a temperaturii medii anuale cu aproximativ 0,6 grade Celsius, faţă de nivelul din 1950, conform IPCC. Prima parte a acestui raport, ce a fost dată publicităţii în luna septembrie, ajungea la concluzia că, în cel mai bun scenariu, vom înregistra o creştere a temperaturii medii globale cu 1,6 grade Celsius, în timp ce în cel mai rău scenariu, temperatura medie anuala pe glob va creşte cu 3,7 grade Celsius.

În majoritatea cazurilor, schimbările climatice vor agrava probleme existente, aşa cum este cea cu privire la disponibilitatea apei în Africa Sub-Sahariană. Gheţarii vor continua să se topească la nivel global, fapt care va afecta rezervele de apă din anumite regiuni, iar topirea calotelor glaciare va duce la o creştere fără precedent a nivelului oceanului planetar.

Acest impact nu va fi resimţit la fel de toţi oamenii, ca de fiecare dată cei mai săraci fiind şi cei mai expuşi. „Pericolele aduse de fenomenul încălzirii globale vor afecta în mod direct vieţile oamenilor săraci, reducând recoltele agricole, condiţii în care va creşte preţul alimentelor de bază şi se va accentua insecuritatea alimentară a tuturor”, chiar şi a celor care se află deasupra pragului de subzistenţă în prezent. Pentru săraci însă, efectele „vor fi catastrofale” în cazul în care emisiile nu vor fi reduse, conform concluziilor experţilor.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Marina Almășan, carte despre Georgică Cornu. Cum a luat decizia
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Ce avere are Laura Vicol? Suma colosală pe care o deține în bijuterii și ceasuri
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Sute de femei violate și arse de vii într-o închisoare din Goma
MediaFlux
PACEA din Ucraina! ZELENSKI a dat VESTEA! Pregătit pentru discuții directe cu PUTIN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol