Epidemia de virus, care este aproape la fel de mortală ca Ebola, s-a extins acum dincolo de provincia Kie-Ntem, unde a provocat primele decese cunoscute în ianuarie. A ajuns la Bata, capitala economică a acestei mici țări din Africa Centrală, potrivit guvernului, citat de AFP.
Răspândirea virusului Marburg „este un semnal critic pentru intensificarea eforturilor de răspuns pentru a opri rapid lanțul de transmitere și pentru a evita o potențială epidemie pe scară largă și pierderi de vieți omenești”, a declarat dr. Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa.
De la începutul epidemiei, „au fost înregistrate în total nouă cazuri confirmate în laborator și 20 de cazuri probabile”, a precizat OMS într-un raport publicat pe site-ul său.
Virusul Marburg – care are o rată de mortalitate de până la 88% – este o febră hemoragică virală foarte infecțioasă, ceea ce înseamnă că afectează mai multe sisteme de organe deodată. Acesta poate provoca sângerări în aceste organe, împiedicând capacitatea de funcționare a organismului, potrivit Euronews Travel.
Focare au fost confirmate în Guineea Ecuatorială și Tanzania, ceea ce a determinat Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA să evite călătoriile neesențiale în provinciile afectate. Există temeri că boala s-ar putea răspândi în țara vecină Gabon.
Guvernul australian a emis, de asemenea, recomandări de călătorie pentru Uganda și Gabon, aflate în apropiere.
Virusul Marburg este un văr apropiat al virusului Ebola, virusul care a ucis peste 11.000 de persoane – predominant în Africa de Vest – între 2014 și 2016.
După o perioadă de incubație de 2-21 de zile, apariția simptomelor este bruscă și este marcată de febră, frisoane, dureri de cap și dureri musculare.
În a cincea zi de la debutul simptomelor, bolnavii pot dezvolta o erupție cutanată pe piept, pe spate și pe stomac.
„Pot apărea greață, vărsături, dureri în piept, dureri în gât, dureri abdominale și diaree”, susține site-ul CDC.
„Simptomele devin din ce în ce mai severe și pot include icter, inflamație a pancreasului, pierdere severă în greutate, delir, șoc, insuficiență hepatică, hemoragie masivă și disfuncție multiorganică.”
Se răspândește predominant prin contact de la persoană la persoană. În prezent, nu există vaccinuri aprobate pentru acest virus, dar testele sunt iminente.